Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

VIDEO: Dokázala to: Pilot skolaboval, s lietadlom pristála pasažierka

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Mala šťastie, keďže dispečer, ktorý ju navigoval, poznal jej typ lietadla z osobnej skúsenosti.

Sevilla 25. augusta (TASR) - Španielka bez akýchkoľvek pilotných skúseností doviedla v nedeľu bezpečne na zem ultraľahké lietadlo, ktorého pilot - jej manžel - skolaboval. Hovorkyňa španielskeho odborového združenia letových dispečerov (USCA) povedala, že žena sa zotavuje v nemocnici v Seville. Informovala o tom agentúra AP.

Podľa hovorkyne USCA žena nevedela o lietaní vôbec nič a letoví dispečeri jej 90 minút vysvetľovali, čo má urobiť, kým sa pokúsila pristáť.

Keď sa jej dispečer opýtal, v akej letovej výške sa nachádza - bolo to okolo 3000 metrov -, povedal jej, čo má zistiť na kompase v lietadle. Žena podľa hovorkyne vedela ledva prečítať kompas - a navyše, keď jej manžel stratil vedomie, stroj sa nachádzal nad mrakmi.

Mala však šťastie, keďže dispečer, ktorý ju navigoval, poznal jej typ lietadla z osobnej skúsenosti.

Najskôr volala známemu, ktorý je pilot, a ten zalarmoval letecký dispečing a pohotovostné služby. Ženu pomohli naviesť na pristátie vyslaný vrtuľník a ďalšie malé lietadlo.



Jej manžel zomrel, nie je však jasné, či pred, alebo po pristátí.

Žena utrpela pri pristátí početné zranenia, nie je však v ohrození života. S lietadlom pristála v pomarančovníkovom sade približne tri kilometre pred pristávacou dráhou sevillského letiska.