Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

V Ženeve sa začali rokovania USA a Ruska o Sýrii

Americký minister zahraničných vecí John Kerry počas rozhovoru so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom (vpravo) v Ženeve. Foto: TASR/AP Photo

Šéf ruskej diplomacie povedal, že zničením chemických zbraní sa akýkoľvek útok voči Sýrii stane zbytočným.

Ženeva 12. septembra (TASR) - Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes odmietol zámer Sýrie, ktorá chce začať poskytovať údaje o svojich chemických zbraniach až mesiac po pripojení sa k Dohovoru o zákaze chemických zbraní.

Kerry na tlačovej konferencii so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom v Ženeve poznamenal, že sýrsky prezident Bašár Asad hovoril o 30 dňoch ako o štandarde, ale na tomto procese nie je nič štandardného, informovala tlačová agentúra AP.

Ako ďalej dodal Kerry, podľa názoru Spojených štátov "iba slová" sýrskeho režimu jednoducho nestačia. Americký minister poznamenal, že k vojenskému útoku USA môže dôjsť, ak Asad nebude súhlasiť s náležitým zničením arzenálu chemických zbraní. Ak zbrane nezničia, potom sa musia vyvodiť dôsledky.

Kerry a Lavrov začali v Ženeve rokovať o ruskom návrhu riešenia sýrskej krízy. Lavrov povedal, že zničením chemických zbraní sa akýkoľvek útok voči Sýrii stane zbytočným.