Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Sýrska vládna delegácia pricestuje na rokovania do Ženevy

Na archívnej snímke z 5. júna 2014 muž na bicykli prechádza medzi zničenými budovami v sýrskom meste Homs. Sýrske vládne jednotky prevzali kontrolu nad mestom Homs v máji 2014 po troch rokoch bojov s rebelmi. Foto: TASR/AP

Najnovšie kolo mierového dialógu by sa malo zamerať predovšetkým na budúce politické dohody v Sýrii, novú ústavu a voľby, priblížil plánovaný obsah rokovaní Staffan de Mistura.

Damask 12. marca (TASR) - Sýrska vládna delegácia pricestuje v nedeľu do švajčiarskej Ženevy na nepriame mierové rokovania s opozíciou, informoval dnes sýrsky minister zahraničných vecí Walíd Mualim.

Podľa agentúry AP však zdôraznil, že vládna delegácia nezostane v Ženeve dlhšie ako 24 hodín, ak sa tam neukáže opozícia.

Mualim zároveň odmietol slová osobitného splnomocnenca OSN pre Sýriu Staffana de Misturu, ktorý povedal, že prezidentské voľby v Sýrii sa uskutočnia v priebehu 18 mesiacov.

"On ani nikto iný nemá právo hovoriť o prezidentských voľbách. Je to výhradné právo sýrskeho ľudu," uviedol Mualim.

Začiatok ženevských rokovaní pod záštitou OSN je naplánovaný na pondelok. Posledné kolo nepriamych rokovaní sa zrútilo 3. februára. Dôvodom bol útok sýrskej armády s podporou ruského letectva na mesto Aleppo.

Hlavná sýrska opozičná skupina v piatok potvrdila záujem zúčastniť sa na mierových rokovaniach. Západom podporovaná skupina však obvinila vládu sýrskeho prezidenta Bašára Asada z príprav na ďalšiu eskaláciu vojnového konfliktu.

Predstavitelia tzv. Najvyššieho rokovacieho výboru, ktorý na vyjednávaní s vládou prezidenta Asada zastrešuje viacero skupín, zverejnili spoločné vyhlásenie. Svoju účasť za rokovacím stolom považujú za "záväzok voči medzinárodnej snahe" o nájdenie politického riešenia, ako aj odpoveď na "úprimné" medzinárodné úsilie o ukončenie päťročnej občianskej vojny v Sýrii. Rokovací výbor však zároveň vo vyhlásení vylúčil akékoľvek možnosti na uzatvorenie dohody s vládou v Damasku.

Najnovšie kolo mierového dialógu by sa malo zamerať predovšetkým na budúce politické dohody v Sýrii, novú ústavu a voľby, priblížil plánovaný obsah rokovaní Staffan de Mistura.