Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Ženské mierové aktivistky prešli cez kórejskú demilitarizovanú zónu

Známa americká bojovníčka za práva žien a novinárka Gloria Steinemová (šiesta sprava), dve laureátky Nobelovej ceny za mier Mairead Maguireová (druhá sprava) zo Severného Írska, Leymah Gboweeová (tretia sprava) z Libérie a ďalšie aktivistky pochodujú pri hranici v severokórejskej dedine Panmundžom, v Padžu 24. mája 2015 v demilitarizovanej zóne, ktorá rozdeľuje obe krajiny od Kórejskej vojny. Tridsať medzinárodných ženských aktivistiek prekročilo dnes demilitarizovanú zónu zo Severnej do Južnej Kórey, aby tým symbolicky podporili mierové urovnanie konfliktu na rozdelenom polostrove. Foto: TASR/AP

K symbolickému pochodu žien za zmierenie sa pridali aj laureátky Nobelovej ceny za mier Mairead Maguireová zo Severného Írska a Leymah Gboweeová z Libérie.

Soul 24. mája (TASR) - Tridsať medzinárodných ženských aktivistiek prekročilo dnes demilitarizovanú zónu zo Severnej do Južnej Kórey, aby tým symbolicky podporili mierové urovnanie konfliktu na rozdelenom polostrove.

"Z toho, čo sme práce uskutočnili, máme veľmi dobrý pocit," povedala novinárom v Južnej Kórei vedúca skupiny, známa americká bojovníčka za práva žien a novinárka Gloria Steinemová, ktorú citovala agentúra DPA. Podľa Steinemovej to bola "cesta za mier, za zmierenie a ľudské práva a súhlasili s ňou obe vlády". "Mohli sme sa stať občianskymi diplomatkami."

Skupina sa vydala na cestu naprieč prísne stráženou hranicou do Južnej Kórey pri príležitosti Medzinárodného dňa žien za mier a odzbrojenie, napísala juhokórejská tlačová agentúra Jonhap.

Skupina medzinárodne známych ženských aktivistiek mala pôvodne v pláne prekročiť demilitarizovanú zónu cez dedinu Panmunjom. Soul ich však požiadal, aby tak urobili cez vnútrokórejský hraničný priechod v industriálnej zóne Kesong, spravovanej oboma vládami, a síce cez západný koridor pozdĺž takzvanej železničnej trati Gyeongui.

Zábery spravodajskej stanice BBC zachytili autobusy prechádzajúce cez hraničný priechod. Ženám totiž nepovolili peší prechod, namiesto toho ich vyzvali na prekročenie hranice v dopravných prostriedkoch.