Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Zahraničie

Pri Kodani vylovili z mora mŕtvu ženu. Môže ísť o nezvestnú novinárku

Švédski záchranári pátrajú po nezvestnej švédskej novinárke Kim Wallovej pri pobreží Švédska v Oresunde 15. augusta 2017. Foto: TASR/AP

Wallová je nezvestná už 11 dní a naposledy ju videli, ako nastupuje do Madsenovej ponorky.

Helsinki 21. augusta (TASR) - Blízko dánskeho hlavného mesta Kodaň vylovili dnes potápači z mora mŕtvolu ženy, zatiaľ však nie je známe, či ide o nezvestnú švédsku novinárku Kim Wallovú, po ktorej pátrajú v súvislosti s nedávnym potopením ponorky vynálezcu Petra Madsena. Agentúra DPA o tom informovala s odvolaním sa na oznámenie kodanskej polície prostredníctvom siete Twitter.

Wallová (30) je nezvestná už 11 dní a naposledy ju videli, ako nastupuje do Madsenovej ponorky. Tá bola podľa vyšetrovateľov zámerne potopená, telo novinárky sa v nej však nenachádzalo. Madsen spočiatku tvrdil, že Wallovú z ponorky vysadil na malom ostrove, zatiaľ čo podľa jeho najnovšej výpovede zahynula pri nehode na palube a telo vyhodil do vody v zálive Köge juhozápadne od Kodane.

Dánski potápači hľadali dnes telo nezvestnej novinárky aj v južnej časti prielivu Öresund, zatiaľ neidentifikovaná mŕtvola však bola nájdená práve v zálive Köge. Médiá informovali, že telo ženy našla súkromná osoba.

Dánsky majiteľ ponorky tvrdí, že švédsku novinárku pochoval do mora



Na archívnej snímke z 28. decembra 2015 portrét švédskej novinárky Kim Wallovej v Trelleborgu.
Foto: TASR/AP
Majiteľ podomácky zhotovenej ponorky, dánsky vynálezca Peter Madsen uviedol, že švédska novinárka Kim Wallová, po ktorej už viac ako týždeň pátra dánska polícia, zahynula pri incidente počas plavby a on ju na bližšie neurčenom mieste pochoval do mora. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na vyhlásenie dánskej polície.

Polícia v dánskej metropole Kodaň uviedla, že Madsen (46) zostane aj naďalej vo vyšetrovacej väzbe pre podozrenie zo zabitia Wallovej. Ďalšie informácie o prípade polícia neposkytla.

Po 30-ročnej žene, ktorú naposledy videli vo štvrtok 10. augusta na palube o čosi neskôr zrejme zámerne potopenej Madsenovej súkromnej ponorky UC3 Nautilus (46), sa akoby zľahla zem, a to aj napriek skutočnosti, že do pátrania po nej sa minulý týždeň popri dánskej polícii zapojili aj švédski záchranári.

Madsen, ktorý bol predbežne obvinený z jej zabitia, akékoľvek zavinenie jej smrti popiera a až do dnešného dňa tvrdil, že sa k prípadu nebude vyjadrovať.

Policajti prehľadávajú súkromnú dánsku ponorku UC3 Nautilus na móe v prístave Kodaň 14. augusta 2017.
Foto: TASR/AP