Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 21. máj 2024Meniny má Zina
< sekcia Zahraničie

Ženy sú stále častejšími obeťami násilia v Mexiku, konštatuje AI

Foto: TASR/AP

Konštatovala to dnes vo svojej správe medzinárodná organizácia Amnesty International.

New York 12. júla (TASR) - Tisíce žien sa v Mexiku v ostatných rokoch stalo obeťou znásilnenia alebo vraždy. Násilie a nefungujúci systém spravodlivosti výrazne zhoršuje ženám v Mexiku podmienky na život. Konštatovala to dnes vo svojej správe medzinárodná organizácia Amnesty International.

"Úroveň práv žien v Mexiku je znepokojivá. V ostatných rokoch sme zaznamenali nielen nárast počtu zavraždených žien, ale i pretrvávajúcu neschopnosť vyšetriť tieto činy a predložiť ich justícii," uviedol vedúci výskumného tímu Rupert Knox.

Za prvý polrok tohto roka prišlo v najnepokojnejšom mexickom štáte Chihuahua násilnou smrťou o život vyše 130 žien. Amnesty Internationl predloží svoju správu na rokovanie Výboru OSN pre odstránenie diskriminácie žien (CEDAW) v New Yorku, ktoré sa uskutoční budúci týždeň.

Organizácia so sídlom v Londýne, ktorá upozorňuje na porušovanie ľudských práv, konštatovala, že prokuratúra v Mexiku dostala podnet o 14,829 prípadoch znásilnenia v roku 2009, no len 2795 z nich sa skončilo obžalobou na súde. Podľa Amnesty z nízkeho podielu podaných žalôb vyplýva, že v krajine je "neefektívny proces vyšetrovania a nedostatočné opatrenia na ochranu obetí".

Zo správy vyplýva, že v rokoch 1985-2009 prišlo v Mexiku násilnou smrťou o život až 34.000 žien, pričom v roku 2010 ich bolo 2418.

Amnesty International kritizovala mexickú vládu za to, že nedokázala dostatočne ochrániť ženy vo svojej krajine pred rodovou diskrimináciou. Zároveň upozornila na prípady útokov voči občianskym aktivistkám a prisťahovalkyniam.


Amnesty International: Mexické úrady nevedia zabrániť násiliu na ženách

Ľudskoprávna organizácia Amnesty International (AI) obvinila mexické úrady, že robia príliš málo v záujme zamedzenia rozmáhajúceho sa násilia proti ženám v krajine.

V období medzi rokmi 1985-2010 bolo v Mexiku zavraždených 34.000 žien. Len v roku 2010 padlo za obeť násilným trestným činom 2418 Mexičaniek, uvádza Amnesty International vo svojej správe, ktorú zverejnila v stredu miestneho času v hlavnom meste Mexiko.

Najväčší počet vrážd žien zaznamenali v pohraničnom meste Ciudad Juárez. V roku 2010 tu zabili až 320 žien, kým od januára tohto roka zavraždili v meste doposiaľ 130 Mexičaniek.

Spravodajca AI Rupert Knox pripísal násilie voči ženám nedostatočnému stíhaniu jeho páchateľov zo strany mexických úradov, uviedla agentúra DPA. V roku 2009 bolo v celej krajine zaznamenaných 14.829 prípadov násilia voči ženám. Páchatelia boli odsúdení a potrestaní len v 2795 prípadoch.

Mexiko v uplynulých rokoch vydalo zákony a nariadenia zamerané na ochranu žien, podľa Knoxa však "veľká časť problému spočíva v tom, že sa tieto zákony nepresadzujú a inštitúcie sú príliš slabé", citovala DPA.