Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Desaťtisíce žien vyšli do ulíc miest v krajinách Latinskej Ameriky

Žena sa zúčastňuje demonštrácie v Mexico City, štvrtok 28. septembra 2023. Foto: TASR/AP

Ženy v meste Mexiko niesli transparenty s nápismi "Je to moje rozhodnutie" a mávali zelenými šatkami, ktoré sa v Latinskej Amerike stali symbolom hnutia za právo na interrupciu - tzv. zelenej vlny.

Mexiko/Buenos Aires 29. septembra (TASR) - Desaťtisíce žien vyšli vo štvrtok do ulíc miest v krajinách Latinskej Ameriky, aby si pochodmi pripomenuli Medzinárodný deň bezpečných interrrupcií, informovala v piatok agentúra AP.

V Mexiku účastníci a účastníčky pochodu oslavovali nedávne rozhodnutie tamojšieho Najvyššieho súdu, ktorý interrupcie dekriminalizoval na federálnej úrovni a stanovil, že vnútroštátne zákony zakazujúce tento postup sú protiústavné a porušujú práva žien. Na základe tohto verdiktu federálne zdravotnícke inštitúcie budú vykonať interrupciu každému, kto o to požiada.

Ženy v meste Mexiko niesli transparenty s nápismi "Je to moje rozhodnutie" a mávali zelenými šatkami, ktoré sa v Latinskej Amerike stali symbolom hnutia za právo na interrupciu - tzv. zelenej vlny.

Pochody v Argentíne mali skôr ponurý tón. Argentínske feministky, ktoré už presadili rozšírenie práv na interrupcie, sa totiž obávajú, že prezidentské voľby v októbri môžu súčasný stav zásadne zmeniť. Za favorita volieb je považovaný Javier Milei, odporca potratov a popierač globálneho otepľovania.

Milei je aj proti povinnej sexuálnej výchove na školách i bezplatnej zdravotnej starostlivosti pri zmene pohlavia. Uviedol, že voľby vyhrá, usporiada referendum o zrušení celoštátnej dekriminalizácie interrupcií schválenej Kongresom v roku 2022.

Rádio Sloboda (RFE/RL) vo svojom príspevku konštatovalo, že zatiaľ čo sa Spojené štáty, Rusko a niektoré európske krajiny snažia obmedziť reprodukčné práva žien, v Latinskej Amerike badať opačný trend.

V posledných rokoch latinskoamerickí aktivisti presadzovali rozšírenie práv na interrupcie v Mexiku, Argentíne, Kolumbii a Ekvádore. Zároveň je však interrupcia úplne zakázaná v Salvádore, Nikarague a Dominikánskej republike, a to aj v prípadoch, keď je ohrozený život ženy.

Okrem reprodukčných práv demonštranti počas štvrtkových pochodov upozorňovali i na problém rodovo podmieneného násilia v Latinskej Amerike a situáciu LGBT+ ľudí.