Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Zahraničie

Zhromaždeniami v Berlíne a Rige si pripomenuli inváziu na Ukrajinu

Na tejto fotografii, ktorú poskytla ukrajinská pohotovostná služba, hasiči pracujú na mieste horiacej budovy po ruskom útoku v ukrajinskej Odese v piatok 23. februára 2024. Foto: TASR/AP

V okolí Brandenburskej brány v Berlíne sa v sobotu popoludní podľa odhadov polície zišlo viac než 3000 ľudí.

Berlín/Riga 24. februára (TASR) - Stovky ľudí sa v sobotu zúčastnili na zhromaždeniach v nemeckom hlavnom meste Berlín i v lotyšskej Rige, aby si pripomenuli druhé výročie ruskej invázie na Ukrajinu. TASR správu prevzala z agentúry DPA.

V okolí Brandenburskej brány v Berlíne sa v sobotu popoludní podľa odhadov polície zišlo viac než 3000 ľudí. Mnohí z nich niesli ukrajinské zástavy a ďalší držali transparenty a plagáty s nápismi ako "Rusko vždy klame" alebo "Diabol je v Kremli". Ľudia takisto Rusko výkrikmi označovali za teroristický štát, píše DPA.

Aktivisti z environmentálnej organizácie Greenpeace v sobotu ráno na priečelie budovy ruského veľvyslanectva v Berlíne premietli nápisy, ktorými vyjadrovali nespokojnosť s vojnou. Na budove boli vysvietené nápisy "Zastavte zabíjanie" a "ruky preč z Ukrajiny" v angličtine aj nemčine.

Stovky ľudí sa zhromaždili aj pri pamätníku v lotyšskej metropole Riga, aby vyjadrili solidaritu s Ukrajinou. Účastníci držali lotyšské a ukrajinské zástavy a bannery s nápismi, ktoré odsudzovali ruskú agresiu a vyzývali na podporu pre Ukrajinu.

"Lotyšsko podporuje Ukrajinu politicky, vojensky a finančne a budeme tak robiť aj naďalej," uviedla vo svojom príhovore lotyšská premiérka Evika Siliňová. Estónska premiérka Kaja Kallasová a predsedníčka litovskej vlády Ingrida Šimonyté prostredníctvom videokonferencie tiež potvrdili ďalšiu podporu pre Ukrajinu, až kým nezvíťazí.

Obyvatelia Lotyšska v sobotu o 9.00 h prejavili solidaritu s Ukrajincami chvíľkou ticha. Počas dňa sa koná viacero charitatívnych koncertov a ďalších podujatí.