Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Žiadateľ o azyl v Holandsku zaútočil na kňaza v Belgicku

Na archívnej snímke belgickí vojaci hovoria s ľuďmi na uzatvorenom mieste v centre Bruselu 21. júna 2016. . Foto: TASR AP

Zranenému kňazovi sa podarilo privolať si pomoc. Sanitkou ho previezli do nemocnice v Genku, kde sa podrobil operácii. Jeho život nie je ohrozený.



Viac sa dočítate na

http://www.lesoir.be/1280071/article/actualite/monde/2016-07-31/pretre-poignarde-lanaken-ce-que-l-on-sait-sur-l-agression


Brusel 1. augusta (TASR) - Žiadateľ o azyl zaútočil v Belgicku na 65-ročného kňaza, ktorý mu predtým poskytol pomoc. Informoval o tom dnes belgický denník Le Soir. Vyšetrovatelia tento trestný čin nespájajú s extrémistickou skupinou Islamský štát (IS).

Čítaje aj v belgickom denniku Le Soir

HRABKO: Ďalšia vražda kňaza sa nedá vylúčiť

Útok sa odohral v nedeľu v meste Lanaken v belgickej provincii Limburg. Jeho páchateľom bol muž, ktorý sa kňazovi Josovi Vanderleemu predstavil ako žiadateľ o azyl v Holandsku. Kňaza požiadal o pomoc a možnosť osprchovať sa, čo mu farár dovolil. Potom však utečenec žiadal aj peniaze, ktoré mu kňaz odmietol dať. Muž vzápätí na kňaza zaútočil nožom a ušiel.

Zranenému kňazovi sa podarilo privolať si pomoc. Sanitkou ho previezli do nemocnice v Genku, kde sa podrobil operácii. Jeho život nie je ohrozený.

Podľa posledných medializovaných správ útočník nie je obyvateľom miestneho azylového centra. Vyšetrovatelia, ktorí sa prípadom zaoberajú, útok nespájajú s IS, pátrajú však po svedkoch.

Tento čin obyvateľov mesta šokoval, a to aj v súvislosti s minulotýždňovým útokom v normandskom meste Saint-Étienne-du-Rouvray na severe Francúzsku, kde dvojica mladých islamistov zavraždila 85-ročného duchovného Jacqua Hamela. K tomuto útoku sa neskôr prihlásil IS.
Obrázok kňaza Jacquesa Hamela na kytici pred kostolom Saint-Etienne-du-Rouvra vo Francúzsku, 27. júla 32016. Kňaza podrezali dvaja mladí islamskí militanti.
Foto: TASR AP