Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Počet žiadostí o presídlenie z Ukrajiny do Česka sa späťnásobil

Ilustračná snímka Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ešte v júni sa ľudia s českými koreňmi do svojej bývalej vlasti nehrnuli, v lete sa však táto situácia podľa informácií denníka Pravo dramaticky zmenila.

Praha 2. septembra (TASR) - Aktuálna utečenecká kríza v Európe zatieňuje presídľovanie ukrajinských Čechov z Ukrajiny, napísal dnes spravodajský server Novinky.cz.

Ešte v júni sa ľudia s českými koreňmi do svojej bývalej vlasti nehrnuli, v lete sa však táto situácia podľa informácií denníka Pravo dramaticky zmenila. Počty žiadateľov sa takmer späťnásobil - z očakávaných 250 na 1119. České úrady museli preto začať robiť na záujemcov poradovníky.

Česko sa tak podľa Noviniek stará o prichádzajúcich z východu a k tomu prisľúbilo v nasledujúcich troch rokoch prevziať 1500 utečencov zo Sýrie a z Afriky.

Koncom augusta už české ministerstvo vnútra a zahraničných vecí zaregistrovalo záujem spomínaných 1119 českých krajanov z Ukrajiny. Hoci vláda vyčlenila 66 miliónov korún na presídlenie 250 ľudí, predovšetkým volynských Čechov, je už teraz evidentné, že tieto peniaze nebudú stačiť.

Žiadosť o povolenie na trvalý pobyt si podľa odboru azylovej a migračnej politiky ministerstva vnútra podalo 414 ukrajinských Čechov a do ČR pricestovalo 151 z nich. Konštatuje to správa ministra vnútra Milana Chovanca pre vládu, ktorej znenie získal denník Právo. Ďalší ukrajinskí Česi svoj záujem iba deklarovali a iní požiadali o vydanie potvrdenia o svojej príslušnosti ku krajinskej komunite. Dá sa preto očakávať, že žiadosť časom podajú.

"V priebehu roka nastal oproti pôvodným odhadom výrazný nárast počtu žiadateľov o presídlenie, čo bolo nutné premietnuť do organizácie pokračovania programu," píše správa. Program presídľovania krajanov je podľa tohto dokumentu otvorený pre záujemcov z celého sveta, hoci v súčasnosti je oň záujem výhradne z Ukrajiny.

S ohľadom na vysoké počty žiadateľov vznikajú podľa citovanej správy poradovníky, ktoré zohľadňujú dátum doručenia žiadosti. Preferovať sa môžu osoby ohrozené súčasným vojnovým konfliktom.