Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Rakúska židovská obec bojkotuje parlamentnú spomienku na holokaust

Na archívnej snímke Heinz-Christian Strache Foto: TASR/AP

Dôvodom bojkotu je vzostup nacionalisticky orientovanej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), ktorá je od decembra súčasťou koaličnej vlády s ľudovcami.

Viedeň 25. januára (TASR) - Rakúska židovská náboženská obec (IKG) bude bojkotovať parlamentnú spomienku na výročie holokaustu. Dôvodom je vzostup nacionalisticky orientovanej Slobodnej strany Rakúska (FPÖ), ktorá je od decembra súčasťou koaličnej vlády s ľudovcami. Informovala o tom vo štvrtok agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie predsedu IKG Oskara Deutscha.

Pri zrode euroskeptickej FPÖ stáli v novembri 1955 aj bývalí národní socialisti. Strana však tvrdí, že jej prepojenie s nacistami je už minulosťou.

"S takými ľuďmi nechceme mať nič spoločné. Nechceme si s takými ľuďmi pripomínať tých, ktorí zahynuli počas šoa (holokaustu)," uviedol Deutsch v rozhovore pre rozhlasovú stanicu ORF. Podľa neho sa treba tiež zamyslieť na tým, kto sedí vo vláde a akí ľudia sú zvolení do parlamentu.

Konzervatívny predseda rakúskeho parlamentu Wolfgang Sobotka uviedol, že chápe postoj IKG, ale zároveň mu je ľúto, že "niektorí ľudia neprídu".

FPÖ vytvorila vlani v decembri koalíciu s Rakúskou ľudovou stranou (ÖVP), ktorej predseda Sebastian Kurz sa stal kancelárom zdôrazňujúcim proeurópsku orientáciu svojho kabinetu.

Kurz prisľúbil, že sa zameria na boj proti antisemitizmu po tom, ako Izrael odmietol priamy kontakt s predstaviteľmi FPÖ, hoci ministrami kľúčových rezortov vnútra, obrany či zahraničných vecí sa stali nominanti slobodných.