Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zika sa blíži, v Česku malo od februára pozitívny test až 20 ľudí

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zdravotný ústav so sídlom v Ostrave od februára vyšetril vzorky od asi 600 ľudí. Na testy prišli už aj niektorí olympionici po návrate z Brazílie.

Praha 15. septembra (TASR) - Na vírus zika sa dávajú testovať aj ľudia v Česku, píše webová stránka Českého rozhlasu (ČRo). Zdravotný ústav so sídlom v Ostrave od februára vyšetril vzorky od asi 600 ľudí, pričom 20 ich bolo pozitívnych. Na testy prišli už aj niektorí olympionici po návrate z Brazílie, ani u jedného z nich sa však nákaza vírusom nepreukázala.

"Celkovo sme od februára 2016 vyšetrili vzorky od cca. 600 osôb; pozitívnych bolo 20," uviedla na otázku spravodajského webu ČRo Hana Zelená z oddelenia virológie Zdravotného ústavu v Ostrave.



Z 20 pozitívnych boli dvanásti, ktorí mali akútnu infekciu; u ôsmich sa nákaza preukázala až spätne. "Prišli v čase, keď už žiadne príznaky nemali," vysvetlila Zelená.

Ponuku dať sa vyšetriť dostali kvôli správam o výskyte ziky v Brazílii aj českí účastníci olympiády a paraolympiády v Riu de Janeiro. Obava z vírusu bola koniec koncov dôvodom, prečo na olympijské hry nešli napríklad tenisti Tomáš Berdych a Karolína Plíšková, vysvetľuje Český rozhlas.