Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Zimbabwe čelí najhoršej podvýžive za 15 rokov

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V súvislosti s klimatickými zmenami dochádza v južnej Afrike čoraz častejšie k dlhotrvajúcemu suchu, ku ktorému sa tento rok ešte pridali dôsledky klimatického fenoménu El Niňo.

Ženeva 15. marca (TASR) - Zimbabwe zažíva v súčasnosti najhorší stav podvýživy dospelého obyvateľstva a detí za uplynulých 15 rokov. Oznámil to dnes Detský fond OSN (UNICEF) s tým, že je čiastočne spôsobený vplyvom klimatického javu El Niňo.

Nevyhnutnú opateru v dôsledku "vážnej akútnej podvýživy" v tejto juhoafrickej krajine potrebuje až 33.000 detí, prevažne vo veku jedného až dvoch rokov, povedal novinárom v Ženeve hovorca UNICEF-u Christophe Boulierac.

Počet hladujúcich rodín sa podľa Boulieraca v Zimbabwe za uplynulých osem mesiacov zdvojnásobil. UNICEF preto v tomto roku žiada dotáciu 21 miliónov dolárov na pokrytie akútnych humanitárnych potrieb v tejto krajine, uviedla agentúra AP.

Podľa údajov organizácie Famine Early Warning Systems už v priebehu januára až marca by nedostatok potravín mohol zasiahnuť 1,5 milióna obyvateľov Zimbabwe. Krajina preto musí nájsť finančnú rezervu vo výške 300 miliónov dolárov, aby za ne nakúpila okolo 700.000 ton kukuričnej múky, ktorej výroba sa v dôsledku rekordného sucha značne znížila.

V súvislosti s klimatickými zmenami dochádza v južnej Afrike čoraz častejšie k dlhotrvajúcemu suchu, ku ktorému sa tento rok ešte pridali dôsledky klimatického fenoménu El Niňo. Podľa ekonómov tento stav má v Zimbabwe závažné negatívne dôsledky na život ľudí na vidieku, ako aj na ekonomiku krajiny.