Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Mugabe by mal okamžite odstúpiť, tvrdí jeho odvolaný viceprezident

Zimbabwiansky armádny generál Constantino Chiwenga (uprostred) počas tlačovej konferencie v Harare 20. novembra 2017. Prezident Zimbabwe Robert Mugabe, ktorého jeho vlastná vládnuca strana vyzvala, aby odstúpil, začal v pondelok rozhovory so svojím bývalým viceprezidentom a v súčasnosti najväčším rivalom Emmersonom Mnangagwom. Foto: TASR/AP

Mugabe odvolal Mnangagwu z funkcie pred dvoma týždňami, čo viedlo k politickej kríze v Zimbabwe, pri ktorej armáda umiestnila prezidenta do domáceho väzenia a fakticky prevzala moc v krajine.

Harare 21. novembra (TASR) - Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe by mal okamžite odstúpiť. Vyhlásil to v utorok jeho nedávno odvolaný viceprezident Emmerson Mnangagwa, ktorý je považovaný za pravdepodobného nástupcu 93-ročného Mugabeho na čele tejto juhoafrickej krajiny.

Mnangagwa vo vyhlásení taktiež uviedol, že sa v súčasnosti nenachádza v Zimbabwe a do krajiny sa nevráti, pokým nebude "presvedčený o vlastnej osobnej bezpečnosti".

Mugabe odvolal Mnangagwu z funkcie pred dvoma týždňami, čo viedlo k politickej kríze v Zimbabwe, pri ktorej armáda umiestnila prezidenta do domáceho väzenia a fakticky prevzala moc v krajine.

Dlhoročný vodca krajiny je počas rokovaní o východisku z krízy čoraz viac izolovaný. Jeho rezignáciu a nástup Mnangagwu žiada aj vládnuca strana Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front (ZANU-PF), ktorá chce na utorňajšom zasadnutí parlamentu iniciovať proces odvolávania Mugabeho - tzv. impeachment.

Mugabe odmietol ultimátum ZANU-PF, aby sa do pondelka vzdal funkcie, a na utorok zvolal zasadnutie svojho kabinetu. Strana však jeho ministrov vyzvala, aby toto stretnutie bojkotovali a namiesto toho prišli na rokovania v straníckom ústredí, kde budú pripravovať impeachment.

Mnangagwa má podporu armády a vplyvného združenia vojnových veteránov. Obe tieto organizácie sa obávali, že Mugabe by mohol moc odovzdať svojej nepopulárnej manželke Grace.