Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Mugabe oslávil svoje 90. narodeniny, odstúpiť sa nechystá

Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe (vľavo) Foto: TASR/AP

Slávnosť jeho narodenín sa konala na štadióne v meste Marondera a odhaduje sa, že stála milión dolárov.

Harare 23. februára (TASR) - Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe dnes oficiálne oslávil svoje 90. narodeniny. Slávnosť sa konala na štadióne v meste Marondera, ležiacom približne 70 kilometrov východne od metropoly Harare. Odhaduje sa, že cena za podujatie dosiahla milión dolárov, napísala agentúra AP.

Medzi tisíckami zhromaždených prevládali školáci s červenými šatkami, tradične nosenými pri prezidentských narodeninách, ktorí mávali štátnymi zástavami. Uprostred štadióna boli umiestnené obrovské torty. Mugabe pri príležitosti svojho okrúhleho jubilea vypustil do vzduchu 90 balónov a predniesol prejav.

"Cítim sa byť mladistvý a plný energie ako deväťročný chlapec, za čo z celého srdca ďakujem bohu," povedal prezident počas svojho vyše hodinového príhovoru. Prítomným prisľúbil, že mieni zakročiť voči štátnym činiteľom vrátane ministrov zapletených do prípadov korupcie a sprenevery majetku.

Z reproduktorov sa ozývalo skandovanie sloganov prezidentovej Zimbabwianskej africkej národnej únie-Vlasteneckého frontu (ZANU-PF), ktorá v krajine vládne od roku 1980, keď Mugabe doviedol bývalú Rodéziu k nezávislosti od Británie. Iné slogany verejne kritizovali opozičné Hnutie za demokratickú zmenu (MDC).

Mugabeho skutočný dátum narodenia pripadol na piatok, prezident sa však v tom čase podroboval operácii oka v Singapure. Napriek svojmu pokročilému veku sa nechystá odstúpiť; kritici sa domnievajú, že si praje zomrieť v prezidentskom úrade. "Keď príde správny čas, tak odídem," povedal Mugabe na margo týchto špekulácií.

Zimbabwe čelí sankciám Západu pre porušovanie ľudských práv a manipulovanie s volebnými výsledkami.