Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

R. Mugabe zvolal na utorok zasadnutie svojho kabinetu

Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe (vpravo). Foto: TASR/AP

Mugabe je v domácom väzení, odkedy armáda minulý týždeň zakročila a prevzala moc v krajine - v dôsledku nevôle, ktorú vyvolalo prezidentovo odvolanie jeho dlhoročného zástupcu Mnangagwu.

Harare 20. novembra (TASR) - Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe, ktorý je od minulotýždňového prevzatia moci armádou v domácom väzení, zvolal na utorok zasadnutie svojho vládneho kabinetu. Informovala o tom v pondelok spravodajská televízia Sky News.

Vládnuci Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front (ZANU-PF) odvolal cez víkend 93-ročného Mugabeho z čela strany a v nedeľu mu pod hrozbou ústavnej žaloby, tzv. impeachmentu, dal ultimátum, aby do pondelňajšieho poludnia odstúpil z funkcie prezidenta, čo Mugabe odmietol splniť.

Mugabe je v domácom väzení, odkedy armáda minulý týždeň zakročila a prevzala moc v krajine - v dôsledku nevôle, ktorú vyvolalo prezidentovo odvolanie jeho dlhoročného zástupcu Mnangagwu, ako aj mocenské ambície Mugabeho manželky Grace a podozrenia, že ju prezident pripravuje na prevzatie vlády.