Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 29. máj 2024Meniny má Vilma
< sekcia Zahraničie

Odvolaný viceprezident ušiel pre vyhrážky zo Zimbabwe

Emmerson Mnangagwa Foto: TASRAP

Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe v stredu povedal, že Mnangagwu - jedného z dvoch viceprezidentov krajiny - odvolal začiatkom týždňa preto, že intrigoval s úmyslom zvrhnúť vládu.

Harare 8. novembra (TASR) - Odvolaný zimbabwiansky viceprezident Emmerson Mnangagwa ušiel podľa vlastných slov zo svojej vlasti po tom, ako sa mu vyhrážali. Sľubuje však, že sa do Zimbabwe vráti a krajinu bude viesť. Mnangagwa to uviedol vo vyhlásení, ktoré v stredu získali zahraničné médiá vrátane agentúry AP.

Viceprezident tvrdí, že dôvodom jeho odchodu zo Zimbabwe boli "nepretržité vyhrážky". Tie jemu a jeho rodine údajne adresovali ľudia, ktorí sa ho už v minulosti pokúšali zabiť.

Mnangagwa vo vyhlásení dodal, že je momentálne v bezpečí. Krajinu, v ktorej sa nachádza, však nemenoval.

Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe v stredu pred davom tisícov svojich stúpencov povedal, že Mnangagwu - jedného z dvoch viceprezidentov krajiny - odvolal začiatkom týždňa preto, že intrigoval s úmyslom zvrhnúť vládu, pričom sa o tom sa radil aj s miestnymi šamanmi.

Mnangagwa, dlhoročný Mugabeho blízky spolupracovník, bol viceprezidentom od roku 2014, keď nahradil Joice Mujuruovú, taktiež odvolanú pre údajné snahy o zosadenie Mugabeho.

Odvolaného viceprezidenta vo funkcii zrejme nahradí Mugabeho manželka Grace, ktorej už podporu vyjadrili orgány vládnucej strany. Ako viceprezidentka by sa Grace nachádzala v najlepšej možnej pozícii na to, aby neskôr - po jeho smrti - v prezidentskom úrade vystriedala svojho manžela.