Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Zahraničie

Tisíce ľudí v Zimbabwe protestovali proti Mugabeho vláde

Pochod podporovateľov opozičnej strany v rámci protestov proti prezidentovi Robertovi Mugabemu v Zimbabwe, 14.apríla 2016. Foto: TASR/AP

Polícia dnešný pochod pôvodne zakázala, súd však jej nariadenie zrušil.

Harare 14. apríla (TASR) - Tisíce stúpencov zimbabwianskej opozície demonštrovali dnes proti prezidentovi Robertovi Mugabemu, ktorý v tejto juhoafrickej krajine vládne už 36 rokov.

Na protest, na ktorom niektorí účastníci vyzývali na odstúpenie 92-ročného prezidenta, dohliadalo množstvo príslušníkov poriadkovej polície. Takéto veľké demonštrácie sú v Zimbabwe zriedkavé; protivládne protesty tam obvykle rozoženie polícia, píše agentúra AP.

Polícia dnešný pochod pôvodne zakázala, súd však jej nariadenie zrušil.

"Chceme, aby Mugabe vysvetlil, kde je našich 15 miliárd (dolárov)," povedal opozičný líder Morgan Tsvangirai pred zhromaždeným davom. Vláda totiž vo februári skonfiškovala diamantové bane na východe krajiny s odôvodnením, že im vypršali licencie. Mugabe neskôr povedal, že štátu chýbajú príjmy vo výške 15 miliárd dolárov, ktoré mal dostať od odvetvia ťažby diamantov, uviedla agentúra DPA.

Demonštranti tiež žiadali, aby vláda vytvárala pracovné miesta a skoncovala s chudobou. "Kde je našich 2,2 milióna pracovných miest?" uvádzal jeden z transparentov v zmienke o prísľube Mugabeho z predvolebnej kampane v roku 2013, že vytvorí vyše dva milióny pracovných miest.

Zimbabwe naďalej zápasí s ťažkosťami pri snahe zotaviť sa z hospodárskej krízy. Podľa miestneho združenia odborových zväzov je v krajine oficiálne zamestnaných menej než 700.000 ľudí, približne 80 percent pracovných síl sa tak usiluje zarobiť si na živobytie mimo oficiálnej ekonomiky. Vláda pritom uvádza, že miera nezamestnanosti dosahuje 11 percent.