Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Zahraničie

Zomrel zimbabwiansky minister, ktorý pomohol zosadiť Mugabeho

Na archívne snímke prezidentská stráž nesie do helikoptéry truhlu s pozostatkami bývalého zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho počas prevozu na štadión 13. septembra 2019 v Harare. Foto: TASR/AP

Shiri bol skutočným vlastencom, ktorý svoj život zasvätil oslobodeniu, nezávislosti a službe vlasti, uviedol Mnangagwa vo vyhlásení.

Harare 29. júla (TASR) - Zimbabwiansky minister poľnohospodárstva Perence Shiri, vyslúžený generál, ktorý počas štátneho prevratu v roku 2017 pomohol zosadiť diktátora Roberta Mugabeho, zomrel v stredu vo veku 65 rokov.

Informovala o tom tlačová agentúra Reuters s odvolaním sa na vyhlásenie zimbabwianskeho prezidenta Emmersona Mnangagwu.

Shiriho, ktorý velil vzdušným silám 25 rokov, až pokým sa v roku 2017 dostal do vlády, hospitalizovali v utorok. Podľa miestnych médií podľahol komplikáciám vyplývajúcim z respiračného ochorenia spôsobeného novým druhom koronavírusu.

Zimbabwe dosiaľ eviduje 2817 prípadov nákazy a 40 súvisiacich úmrtí.

"Shiri bol skutočným vlastencom, ktorý svoj život zasvätil oslobodeniu, nezávislosti a službe vlasti," uviedol Mnangagwa vo vyhlásení.

Shiri, veterán boja za oslobodenie, mal pestrú minulosť. Velil jednotke piatej armádnej brigády, ktorá v 80. rokoch vykonala masakry tisícok civilistov na západe Zimbabwe, keď sa vláda usilovala potlačiť povstanie.

Masakry, známe pod spoločným označením Gukurahundi, zostávajú citlivým bodom pre obyvateľov regiónu Matabeleland, pričom mnohí požadujú spravodlivosť a odškodnenie.

Hlavné opozičné Hnutie za demokratickú zmenu (MDC) obvinilo Shiriho z toho, že patril k bezpečnostným činiteľom, ktorí organizovali násilie voči svojim členom po tom, ako Mugabe v roku 2008 prehral v prvom kole prezidentských volieb.