Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Zahraničie

Vojaci v Zimbabwe obsadili sídlo štátnej televíznej stanice ZBC

Vojenský tank a vojaci stoja na ceste smerujúcej k sídlu 93-ročného prezidenta Zimbabwe Roberta Mugabeho.15. novembra 2017. Foto: TASR/AP

Armáda prevzala v noci na stredu kontrolu nad sídlom štátnej televíznej stanice ZBC. Podľa niektorých zdrojov vojaci s niekoľkými zamestnancami televíznej stanice hrubo zaobchádzali.

Harare 15. novembra (TASR) - Zimbabwianska armáda oznámila v štátnej televízii ZBC, že zasahuje voči "kriminálnikom", a poprela, že sa snaží odstaviť od moci 93-ročného prezidenta Roberta Mugabeho. Podľa britskej spravodajskej stanice BBC sa v stredu skoro ráno ozývala zo severných predmestí hlavného mesta Harare, kde žijú vládni predstavitelia vrátane prezidenta, paľba z ťažkých zbraní.

Vo vyhlásení armády sa ďalej uvádza, že nejde o vojenský prevrat, ale vojaci chcú priviesť pred spravodlivosť ľudí okolo Mugabeho, "ktorí páchajú zločiny spôsobujúce sociálne a ekonomické utrpenie v krajine". "Hneď ako naplníme svoju misiu, očakávame, že sa situácia vráti do normálu," konštatuje sa vo vyhlásení, podľa ktorého je Mugabe aj so svojou rodinou v bezpečí.

Armáda prevzala v noci na stredu kontrolu nad sídlom štátnej televíznej stanice ZBC. Podľa niektorých zdrojov vojaci s niekoľkými zamestnancami televíznej stanice hrubo zaobchádzali. Povedali im však, že sa nemajú čoho obávať, pretože vojaci sú tam, aby ich chránili.

Veľvyslanec Zimbabwe v Juhoafrickej republike Isaac Moyo uviedol pre agentúru Reuters, že vláda je "nedotknutá" a odmietol akékoľvek reči o možnom prevrate, ako "to tvrdia sociálne médiá".

Ministerstvo zahraničných vecí USA vyzvalo všetky strany v Zimbabwe, aby spory vyriešili pokojným spôsobom a situáciu dôkladne sleduje. Veľvyslanectvo USA oznámilo, že v stredu bude pre verejnosť zatvorené vzhľadom na "pretrvávajúcu neistotu" v hlavnom meste. Americkým občanom odporučilo, podobne ako britská ambasáda britským občanom, aby sa ukryli vo svojich príbytkoch.

Špekulácie o možnom vojenskom prevrate v tejto krajine vyvolala v utorok zvýšená prítomnosť vojakov v uliciach hlavného mesta Zimbabwe a presuny tankov v jeho okolí. Jeden z veliteľov varoval prezidenta Roberta Mugabeho v súvislosti s čistkami vo vládnucej strane, čo znamená, že armáda sa s prezidentom dostala prvýkrát do otvoreného sporu.

Vysokopostavený generál Constantino Chiwenga v pondelok varoval, že armáda "zakročí", ak bude Mugabe pokračovať s vylučovaním bývalých bojovníkov národnooslobodzovacieho hnutia z vládnucej strany ZANU-PF (Africký národný zväz Zimbabwe – Vlastenecký front). Prezident predtým pohrozil, že vylúči zo strany viac ako 100 funkcionárov napojených na Emmersona Mnangagwu - viceprezidenta podporovaného vplyvným Združením vojnových veteránov, ktorého minulý týždeň odvolal.

"Terajšia čistka, ktorá je zjavne namierená proti členom strany s osloboditeľským pozadím, musí byť zastavená," vyjadril sa Chiwenga v prítomnosti ďalších vysokopostavených príslušníkov armády. Vládnuca strana v utorok reagovala vyhlásením, že sa nepodvolí vyhrážkam generála postupujúceho "zradcovským" spôsobom.

O Mnangagwovi sa podľa DPA už dlhšie hovorilo ako o najpravdepodobnejšom nástupcovi Mugabeho, v posledných mesiacoch sa však čoraz viac dostáva do konfliktu s prvou dámou Grace Mugabeovou, ktorá by mohla manžela takisto nahradiť vo funkcii. Súperenie o vedúce pozície v ZANU-PF sa vyostruje v súvislosti s blížiacimi sa voľbami, ktoré sa majú v Zimbabwe konať v polovici roka 2018.