Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe odstúpil, ľudia oslavujú

Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe na archívnej snímke. Foto: TASR/AP

Stalo sa tak krátko po tom, čo zimbabwianska vládnuca strana Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front podala na zasadnutí parlamentu návrh na ústavnú obžalobu Roberta Mugabeho.

Harare 21. novembra (TASR) - Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe, ktorý vládol krajine 37 rokov, odstúpil v utorok zo svojej funkcie. Oznámil to predseda zimbabwianskeho parlamentu Jacob Mudenda.

V parlamente prečítal list od Mugabeho (93), ktorý v ňom uvádza, že odstupuje s okamžitou platnosťou a že sa tak rozhodol dobrovoľne v záujme "hladkého odovzdania moci", uviedla agentúra AP.

Ulice metropoly Harare ihneď zaplnili davy ľudí: tancovali, spievali a tešili sa.

Stalo sa tak krátko po tom, čo zimbabwianska vládnuca strana Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front (ZANU-PF) podala na zasadnutí parlamentu návrh na ústavnú obžalobu (tzv. impeachment) Roberta Mugabeho.

Podľa AP sa v návrhu uvádza, že prezident "umožnil svojej manželke uzurpovať ústavnú moc", že je "v pokročilom veku" a nespôsobilý vládnuť. Mugabeho obvinili aj z toho, že umožnil svojej manželke Grace Mugabeovej vyhrážať sa smrťou bývalému viceprezidentovi Emmersonovi Mnangagwaovi i ďalším predstaviteľom.

Úradu zimbabwianskeho prezidenta sa do 48 hodín ujme práve Emmerson Mnangagwa, informovala AP krátko po oznámení Mugabeho rezignácie.

Mnangagwa má podporu armády, ktorá minulý týždeň prebrala moc v krajine a okrem armády ho podporuje aj vplyvné združenie vojnových veteránov. Obe tieto organizácie sa obávali, že Mugabe by mohol moc odovzdať svojej nepopulárnej manželke Grace.

Mugabe odvolal Mnangagwu z funkcie pred dvoma týždňami, čo viedlo k politickej kríze v Zimbabwe, pri ktorej armáda umiestnila prezidenta do domáceho väzenia a fakticky prevzala moc v krajine. Dlhoročný vodca krajiny bol počas rokovaní o východisku z krízy čoraz viac izolovaný.

Veľvyslanectvo USA to označilo za historickú udalosť


Za historickú udalosť označilo americké veľvyslanectvo v Zimbabwe utorkové odstúpenie tamojšieho prezidenta Roberta Mugabeho, informovala spravodajská stanica BBC.

Veľvyslanectvo uviedlo, že Mugabeho odchod je príležitosťou pre zimbabwiansky ľud, aby sa "postavil na novú cestu", ktorá povedie k slobodným a spravodlivým voľbám.

Spojené štáty boli neľútostným kritikom Mugabeho, ktorého obviňovali z represií a zničenia hospodárstva prostredníctvom kontroverzného programu pozemkových reforiem, dodala BBC.

Televízia CNN poznamenala, že miesto pobytu Roberta Mugabeho a jeho manželky Grace nie je v tejto chvíli známe.

Spojené kráľovstvo privítalo odstúpenie zimbabwianskeho prezidenta


Spojené kráľovstvo privítalo utorkové odstúpenie zimbabwianskeho prezidenta Roberta Mugabeho, informovala spravodajská stanica BBC.

Britská premiérka Theresa Mayová uviedla, že Mugabeho rezignácia poskytuje Zimbabwe "príležitosť novej cesty bez útlaku, ktorý bol typický pre jeho vládu".

"V posledných dňoch vidíme túžbu zimbabwianskeho ľudu po slobodných a spravodlivých voľbách a po príležitosti obnoviť ekonomiku krajiny pod legitímnou vládou. Ako najstarší priateľ Zimbabwe urobíme všetko pre to, aby sme to podporili a v spolupráci s našimi medzinárodnými a regionálnymi partnermi pomohli tejto krajine dosiahnuť jasnejšiu budúcnosť, ktorú si zaslúži," dodala Mayová.

Predseda AÚ označil Mugabeho za "hrdinu Afriky"


Guinejský prezident a predseda Africkej únie (AÚ) Alpha Condé vyjadril "skutočné potešenie" nad tým, že zimbabwiansky prezident Robert Mugabe súhlasil v utorok so svojím odstúpením.

Condé opísal Mugabeho ako "veľkého bojovníka" a "hrdinu Afriky". "Je to hanba, že odchádza zadnými dverami a že ho parlament opustil," citovala Condého spravodajská stanica BBC.

Predseda AÚ taktiež uviedol, že prezidentské voľby v Zimbabwe by sa mali konať v roku 2018 a že Africká únia ponúkne krajine pomoc s ich organizovaním.

Predstaviteľ zimbabwianskej vládnucej strany Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front (ZANU-PF) Lovemore Matuke podľa agentúry Reuters avizoval, že úradu prezidenta sa do 48 hodín ujme bývalý viceprezident Emmerson Mnangagwa, ktorý odslúži zvyšok Mugabeho mandátu do ďalších všeobecných volieb: tie sa musia konať do septembra 2018.