Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 6. jún 2024Meniny má Norbert
< sekcia Zahraničie

Talianske médiá reagujú na úmrtie Berlusconiho

Gigantický ďakovný poster s portrétom zosnulého bývalého talianskeho premiéra a predsedu strany Forza Italia Silvia Berlusconiho na budove mediálneho konglomerátu Mediaset v Miláne 12. júna 2023. Foto: TASR/AP

Denník Messaggero zverejnil titulok Taliansky sen a o Berlusconim napísal, že zanechal hlbokú stopu.

Rím 13. júna (TASR) - Fotografie mladistvo vyzerajúceho zosnulého talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho dominovali v utorok titulným stranám talianskych novín. Tie chceli vzdať úctu mužovi, ktorý sa zo speváka na výletnej lodi vypracoval na mediálneho magnáta a viacnásobného talianskeho premiéra. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AFP.

"Taliansko bez Berlusconiho," týmito slovami sa najčítanejší denník Corriere della Sera snažil v utorok zachytiť situáciu, ktorá vznikla po pondelkovej smrti jedného z najkontroverznejších talianskych politikov. "Je ťažké si predstaviť život bez Silvia," napísal novinár Massimo Gramellini z tohto denníka.

Jeho kolega Aldo Cazzullo opísal zosnulého politika ako muža, ktorý "zviedol krajinu". "Berlusconiho stopa nespočíva v tom, že založil súkromné televízie alebo stranu, ktorá sa za tri mesiace stala najväčšou v Taliansku. Berlusconiho prínos spočíva v tom, že dosiahol, že sa s ním stotožňovala väčšina Talianov. Bol neskutočne bohatý a vyhral hlasy chudobných," napísal Cazzullo.

Denník Messaggero zverejnil titulok "Taliansky sen" a o Berlusconim napísal, že zanechal hlbokú stopu.

"Prvý populista" napísal v titulku stredoľavý denník La Repubblica spolu s fotografiou, na ktorej sa taliansky expremiér neusmieva a polovicu tváre mu zakrýva tieň.

"O nesmrteľnosť sa usiloval každým gestom svojho života, predovšetkým kultom samého seba," uviedol Ezio Mauro. Tento novinár pôsobil v denníku La Repubblica po väčšinu času, čo bol Berlusconi pri moci, a často sa s ním sporil, píše AFP.

Pravicový denník Il Giornale, ktorý donedávna vlastnila Berlusconiho rodina, politika označil za "prezidenta všetkých". "Žiadnemu z velikánov, ktorí spravili Taliansko veľkým, sa nepodarilo spraviť toľko, čo jemu," napísal denník.

Stredoľavý denník Domani označil talianskeho expremiéra za "obra", ktorý však bol pre Taliansko aj "katastrofu".

Denník Il Foglio zverejnil kreslený obrázok Berlusconiho, presláveného sexuálnymi škandálmi a právnymi spormi, ako žiada o tom, aby sa stal svätým.

Berlusconi, štvornásobný taliansky premiér a líder koaličnej strany Forza Italia, zomrel v pondelok vo veku 86 rokov v milánskej nemocnici San Raffaele, kde bol od piatka hospitalizovaný, aby podstúpil plánované lekárske testy súvisiace s chronickou leukémiou.