Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Život v Nepále obmedzuje štrajk, demonštranti nechcú rozdeliť krajinu

Protesty v Nepále Foto: TASR/AP

Demonštranti nesúhlasia s plánom rozdelenia krajiny na šesť federatívnych štátov.

Káthmandu 17. augusta (TASR) - Generálny štrajk v Nepále dnes vážne obmedzil život v tejto himalájskej krajine. Obchody a školy sú pozatvárané, cesty zívajú prázdnotou. Informuje o tom agentúra AP.

Dvojdňový štrajk, ktorý sa začal v nedeľu a jeho cieľom je demonštrovať nesúhlas s novou ústavou, ktorá krajinu rozdelí na šesť federatívnych štátov, zvolali menšie nepálske politické strany.

V nepálskej metropole Káthmandu sa dnes do práce vychystali takmer výlučne štátni pracovníci - väčšina súkromných podnikov svoje prevádzky neotvorila. Na cestách bolo len zopár vozidiel. Bezpečnosť v metropole sa vláda rozhodla posilniť poriadkovou políciou; tá teraz v Káthmandu stráži kľúčové oblasti.

Dnešok je už druhým dňom dvojdňového generálneho štrajku a doposiaľ sa nesie v pokojnom duchu. V nedeľu, teda počas prvého dňa, naproti tomu polícia zadržala 117 protestujúcich.

Demonštranti nesúhlasia s plánom rozdelenia krajiny na šesť federatívnych štátov, o ktorom rozhodli hlavné politické strany podpísaním návrhu novej ústavy. O schválení tohto návrhu by malo ústavodarné zhromaždenie hlasovať koncom augusta.