Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 26. máj 2024Meniny má Dušan
< sekcia Zahraničie

Ukrajinská opozícia si za líderku vybrala uväznenú expremiérku

Julia Tymošenková Foto: TASR/AP

Zjednotená ukrajinská opozícia sa nádejá, že ich spoločná kandidátka v októbrových parlamentných voľbách bude mať viac šancí na úspech.

Kyjev 7. júna (TASR) - Uväznenú ukrajinskú expremiérku Juliu Tymošenkovú si dnes vybrala tamojšia zjednotená opozícia za líderku.


Rade zjednotenej ukrajinskej opozície bude predsedať šéf Frontu zmien Arsenij Jaceňuk, riadením volebného štábu poverili pravú ruku Julie Tymošenkovej, druhého muža jej bloku Oleksandra Turčina.

Obe spomínané opozičné strany, ako aj štyri menšie politické subjekty patriace do opozičného tábora, sa na konci apríla dohodli na zriadení zjednotenej koalície s nádejou, že ich spoločná kandidátka v októbrových parlamentných voľbách bude mať viac šancí na úspech.

Podľa plánov by sa 30. júna malo uskutočniť rokovanie opozície, na ktorom by kandidátka koalície dostala definitívnu podobu. Opoziční lídri už skôr avizovali, že by chceli postaviť spoločných kandidátov aj do volebných obvodov, z ktorých vzíde polovica nových poslancov. Informovali o tom dnes ruské médiá.

Bývalá predsedníčka ukrajinskej vlády si odpykáva v Charkove sedemročný trest väzenia za zneužitie právomoci verejného činiteľa. Navyše má veľké zdravotné problémy s platničkami. Ďalší proces, v ktorom by sa mala zodpovedať z daňových únikov a defraudácie, ukrajinská justícia odročila na 25. júna. V prípade potvrdenia viny súdom jej hrozí za tieto delikty 12-ročný trest väzenia.