Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zlatú sochu Brahmu poškodenú pri útoku vrátili po oprave do svätyne

Zlatá hinduistická socha Brahma vo svätyni Erawan Foto: TASR/AP

Thajská polícia zatkla tretieho človeka podozrivého z účasti na minulomesačnom útoku vo svätyni.

Bangkok 4. septembra (TASR) - Poškodenú zlatú hinduistickú sochu Brahmu vo svätyni Erawan v centre thajskej metropoly Bangkok dnes po zreštaurovaní odhalili. Tvár sochy poškodil bombový útok z minulého mesiaca, pri ktorom zahynulo 20 ľudí a mnoho ďalších osôb utrpelo zranenia. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Thajské ministerstvo kultúry vyjadrilo nádej, že obnovená socha "obnoví aj dôveru ľudí v bezpečnosť krajiny a prinesie im šťastie".

V známej, u turistov obľúbenej hinduistickej svätyni v nákupnej štvrti Ratčaprasong je umiestnený hinduistický boh Brahma, stvoriteľ vesmíru.

Dnes sa konal spoločný náboženský obrad budhistov, hinduistov, sikhov, moslimov a kresťanov, na ktorom si uctili šesť sošiek hinduistického boha umiestnených v okolí, a tiež odhalenie opravenej zlatej sochy Brahmu, ktorého tvár poškodil bombový útok.

Thajské úrady už vydali osem zatykačov a zatkli troch podozrivých vrátane muža, ktorého zachytili bezpečnostné kamery, ako niekoľko minút pred výbuchom bomby odkladá vo svätyni batoh.

Turecké veľvyslanectvo v Bangkoku vo štvrtok vyjadrilo znepokojenie nad "nepravdivou informáciou zverejnenou v určitých médiách, že tento muž je turecký občan".

Neidentifikovaný podozrivý, ktorého v tomto prípade zatkli ako prvého, údajne použil falošný pas na cestu z Turecka do Vietnamu a potom vstúpil na územie Thajska cez kambodžsko-thajskú hranicu.

Bezpečnostné sily v sobotu 29. augusta podnikli v jeho byte raziu a našli sfalšované turecké pasy a materiál na výrobu bômb. Toto zatknutie doviedlo úrady v nedeľu do bytu ďalšieho podozrivého, kde našli ďalšie materiály na výrobu bômb.

Odtlačky prstov nájdené na materiáloch na výrobu bômb sa zhodovali s odtlačkami druhého podozrivého, ktorého úrady identifikovali ako čínskeho občana Yusufa Mierailiho. Zatkli ho v utorok 1. septembra neďaleko thajsko-kambodžskej hranice. Údajne je to hlavný podozrivý v prípade. Priznal, že bol vo svätyni v čase bombového útoku, ale poprel, že tam umiestnil nálož.

Podozriví patria do "veľmi veľkej siete" zloženej z thajských a zahraničných živlov, vyhlásil thajský policajný šéf Somjot Pumpanmuang.

Byt, prehľadaný políciou v nedeľu, patrí thajskej občianke Wanne Suansan, ktorá je v súčasnosti v Turecku a ktorú chcú thajské úrady vypočúvať. Wanna tvrdí, že je nevinná a že sa plánuje vrátiť do Thajska a brániť sa.

Úrady vydali v stredu 2. septembra aj zatykač na jej manžela Emraha Davutogla, ktorý je údajne takisto v Turecku. Podľa dostupných informácií je aj on tureckým občanom.

Noviny Post Today zverejnili vo štvrtok informáciu, že thajská polícia zatkla tretieho človeka podozrivého z účasti na minulomesačnom útoku vo svätyni. Údajne bol v telefonickom kontakte s Wannou.

Bezpečnostní analytici vyhlasujú, že bombový útok v centre Bangkoku nezapadá do štýlu miestnych a regionálnych teroristických skupín.

Niektorí odborníci si myslia, že najpravdepodobnejšími páchateľmi sú turecké krajne pravicové skupiny nespokojné s tým, že Thajsko v júli vyhostilo ujgurských utečencov späť do Číny. Ujguri sú moslimská etnická menšiny na severozápade Číny, ktorá rozpráva jazykom príbuzným turečtine.

Cestovný ruch, ktorý tvorí v Thajsku vyše desať percent hrubého domáceho produktu, klesol po útoku na svätyňu o sedem percent, uviedlo thajské ministerstvo pre cestovný ruch.