Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zlatý úsvit protestoval proti výstavbe utečeneckého tábora pri Aténach

Na snímke ľudia protestujú proti výstavbe nového tábora pre migrantov. Demonštráciu zvolala ultrapravicová strana Zlatý úsvit v pondelok 8. februára 2016 v Aténach. Foto: TASR/AP

Grécke ostrovy sú hlavnou vstupnou bránou do Európy pre ľudí utekajúcich cez Turecko z oblastí vojnových konfliktov na Blízkom východe.

Atény 8. februára (TASR) - Desiatky príslušníkov gréckej poriadkovej polície monitorovali dnes demonštráciu proti výstavbe nového tábora pre migrantov, ktorú zvolala ultrapravicová strana Zlatý úsvit.

Protest sa uskutočnil neďaleko prístavného mesta Perama, približne 15 kilometrov západne od Atén. Zúčastnili sa ho aj štyria spomedzi 18 poslancov Zlatého úsvitu, uviedla agentúra AP.

Zmienený utečenecký tábor plánuje grécka vláda postaviť s pomocou ozbrojených síl práve v tesnej blízkosti Atén. Paralelne s dnešným protestom pravice sa konala aj protidemonštrácia, na ktorej sa zúčastnilo takmer 150 osôb.

Grécke ostrovy sú hlavnou vstupnou bránou do Európy pre ľudí utekajúcich cez Turecko z oblastí vojnových konfliktov na Blízkom východe, ale aj pre tzv. ekonomických migrantov unikajúcich pred chudobou v Ázii a Afrike. Vlani takto dorazilo do Grécka viac než 850.000 ľudí a od začiatku januára tohto roka ďalších vyše 52.000, vyplýva z údajov Medzinárodnej organizácie pre migráciu (IOM). Od začiatku roka na túto cestu neprežilo viac ako 200 ľudí.

Grécko dostavia sľúbené hotspoty v priebehu týždňa, tvrdí minister

Grécko dokončí v priebehu týždňa výstavbu prisľúbených registračných centier pre migrantov, tzv. hotspotov, ako aj ďalších utečeneckých táborov. Uviedol to dnes grécky minister obrany Panos Kammenos.

"Naša krajina na seba vzala do polovice februára určité dôležité záväzky a s pomocou ozbrojených síl tieto záväzky aj dodržíme," povedal Kammenos, ktorého citovala agentúra AP.

Protesty voči plánovaným hotspotom dnes zorganizovali demonštranti neďaleko gréckej metropoly Atény a tiež v Solúne, druhom najväčšom gréckom meste. Protestné zhromaždenie neďaleko Atén pritom usporiadala ultrapravicová strana Zlatý úsvit.

V nových táboroch pre utečencov budú môcť podľa gréckej vlády a predstaviteľov Európskej únie ubytovať celkovo až 3000 migrantov. Ich kapacita by sa však v priebehu roka mala rozšíriť až na 8000 miest.