Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zlodeji dobytka zabili na severe Kene krajiny najmenej 45 ľudí

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Najmenej 14 ľudí zahynulo i v bojoch medzi dvoma pastierskymi spoločenstvami na hraniciach severokenských okresov Samburu a Marsabit.

Isiolo 5. mája (TASR) - Najmenej 45 ľudí sa stalo v pondelok obeťami útoku zlodejov dobytka v dedine Nadome na severozápade Kene. Po ozbrojencoch, ktorí si odviedli stovky kusov zvierat, pátra armáda i polícia, oznámila dnes agentúra Reuters.

Dedina Nadome sa nachádza na pomedzí okresov Turkana a Pokot. Krádeže dobytka, ako aj konflikty ohľadom poľnohospodárskej pôdy a pasienkov sú vo vyprahnutých oblastiach východnej Afriky bežné. Sú zároveň spájané s prílevom zbraní zo Somálska.

Najmenej 14 ľudí zahynulo i v bojoch medzi dvoma pastierskymi spoločenstvami na hraniciach severokenských okresov Samburu a Marsabit. Okres Samburu susedí s okresom Turkana ležiacim pri hraniciach s Južným Sudánom, Ugandou a Etiópiou.

V roku 2013 prišlo o život viac než 100 ľudí počas niekoľko týždňov trvajúcich bojov o pôdu a zdroje pitnej vody medzi konkurenčnými komunitami v oblasti rieky Tana.