Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Zlyhanie elektronických brán spôsobilo chaos na letiskách v Británii

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Anna Staníková

Zlyhanie systému hlásili z londýnskych letísk Heathrow, Stansted a Gatwick i letísk v Manchestri a Edinburgu. Problémy nastali aj na ďalších letiskách v Birminghame, Bristole a Newcastli.

Londýn 8. mája (TASR) - V dôsledku zlyhania elektronických brán označovaných ako "e-gates" sa v príletových halách viacerých letísk v Spojenom kráľovstve tvorili v utorok večer dlhé rady cestujúcich. Britské ministerstvo krátko po polnoci informovalo o vyriešení problému. TASR o tom informuje podľa správy stanice BBC.

Elektronické brány prevádzkuje pohraničná stráž (Border Force) patriaca pod ministerstvo vnútra. Táto technológia umožňuje osobám s cestovnými dokladmi obsahujúcimi biometrické údaje plynule prejsť hraničnými kontrolami bez toho, aby ich museli fyzicky skontrolovať colníci.

Zlyhanie tohto systému hlásili z londýnskych letísk Heathrow, Stansted a Gatwick i letísk v Manchestri a Edinburgu. Problémy nastali aj na ďalších letiskách v Birminghame, Bristole a Newcastli. Pre poruchu museli zamestnanci letísk cestujúcich odbavovať manuálne.

Hovorca rezortu vnútra neskôr spresnil, že poruchy spôsobil celoštátny technický problém a prvýkrát ich hlásili okolo 20.50 h miestneho času. Podľa neho nič však nenasvedčovalo tomu, že išlo o "škodlivú kybernetickú aktivitu".

BBC dodáva, že problém sa zrejme netýkal len samotných elektronických brán, pretože aj medzinárodné letisko v Belfaste, ktoré ich nemá, hlásilo narušenie systémov pohraničnej stráže.

Na sociálnych sieťach sa objavili fotografie a videá, ktoré ukazovali dlhé rady prichádzajúcich cestujúcich v preplnených príletových halách. Ľudia sa podľa médií sťažovali na nedostatok informácií aj vody, keďže niektorí museli čakať aj pár hodín.

V stredu ráno podľa BBC väčšina letov na britských letiskách už odlietala a prilietala načas.