Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Zahraničie

Od roku 2000 zmarili v Nemecku 11 pokusov o teroristické útoky

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Už z minulosti vidíme, že islamizmus je tu prítomný, povedal v rozhovore pre Bavorský rozhlas prezident Spolkového kriminálneho úradu Holger Münch.

Berlín 29. marca (TASR) - Nemecké bezpečnostné zložky zmarili od roku 2000 v krajine 11 pokusov o teroristický útok, oznámil dnes prezident Spolkového kriminálneho úradu (BKA) Holger Münch.

"Už z minulosti vidíme, že islamizmus je tu prítomný," povedal Münch v rozhovore pre Bavorský rozhlas. "Nie je to len o šťastí, ale aj o dobrej spolupráci medzi bezpečnostnými orgánmi," konštatoval šéf BKA na margo zmarených útokov. Podrobnosti o nich však neuviedol, poznamenala agentúra DPA.

Hovorkyňa BKA neskôr uviedla, že k terčom zmarených útokov patrilo v roku 2002 židovské komunitné centrum v Berlíne, v roku 2004 zabránili útoku na irackého premiéra Ijáda Alláwího v Berlíne, v roku 2005 samovražednému atentátu a v roku 2006 dvom útokom na regionálne vlaky v mestách Hamm a Koblenz. V roku 2007 odhalili včasne plánované útoky tzv. Sauerlandskej skupiny islamistov, pričom v rokoch 2012 a 2013 plánovali teroristi útok na hlavnej železničnej stanici v Bonne a atentát na straníckeho lídra v Severnom Porýní-Vestfálsku.

V súvislosti s novembrovými teroristickými útokmi v Paríži a minulotýždňovými v Bruseli v mene organizácie Islamský štát (IS) Münch povedal, že neexistuje žiadny konkrétny dôkaz o plánovaní útokov v Nemecku. Polícia je však podľa neho "veľmi ostražitá" a všeobecná úroveň ohrozenia zostáva vysoká.

"Môžeme predpokladať, že Európa - takže aj Nemecko - je v spektre cieľov islamistických teroristov," varoval prezident BKA.

Ohľadne útokov v Paríži a Bruseli taktiež povedal, že podozriví využili Nemecko len ako "tranzitnú krajinu". Dodal, že v Nemecku je v súčasnosti pod dohľadom približne 470 nebezpečných osôb, pričom ich počet v uplynulých rokoch prudko vzrástol.