Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Zahraničie

V Somálsku zmarili pokus o samovražedný atentát komanda aš-Šabáb

Na rchívnej fotografii z 13. februára 2012 nastúpení ozbrojení členovia militantnej skupiny aš-Šabáb Foto: TASR/AP

Podľa predstaviteľa vládnych síl Núra Ahmada traja atentátnici a vodič sa autom naloženým výbušninami dostali až pred budovu, kde sa koná konferencia.

Mogadišo 18. júna (TASR) - Bezpečnostné zložky zabránili dnes v centre Somálska pokusu o samovražedný atentát, ktorý chceli islamistickí ozbrojenci spáchať na mieste konania konferencie. K pokusu o atentát, ktorý sa odohral v meste Adado, sa prihlásili islamistické milície aš-Šabáb, informovala agentúra Reuters.

V súvislosti s tým citovala hovorcu pre vojenské operácie aš-Šabábu šejka Abdiasisa abú Musába, ktorý krátko po útoku vyhlásil, že traja útočníci sú ešte stále v areáli, kde sa koná konferencia. Úrady to však popreli.

Podľa predstaviteľa vládnych síl Núra Ahmada traja atentátnici a vodič sa autom naloženým výbušninami dostali až pred budovu, kde sa koná konferencia. Bezpečnostné oddiely zložené zo zástupcov jednotiek misie Africkej únie v Somálsku (AMISOM) ich však odhalili a zastrelili ešte pred tým, ako sa útočníci pokúsili preniknúť do objektu, kde sa rokovalo o novej regionálnej samospráve.

Budovu strážili spoločne somálski vojaci a etiópske jednotky, ktoré sú súčasťou síl AMISOM podieľajúcich sa od vlaňajška na operácii proti milíciám aš-Šabáb. Tie sa medzičasom podarilo vytlačiť z ich bášt vo väčších mestách. Islamisti však naďalej kontrolujú niektoré vidiecke oblasti, odkiaľ podnikajú útoky nielen na území Somálska, ale aj susednej Kene, ktorá tiež vyslala svojich vojakov do misie AMISOM.

Somálsko, ktoré sa vyše dve desaťročia zmietalo v ozbrojených konfliktoch a kmeňových potýčkach, sa teraz snaží vybudovať nové vládne štruktúry a obnoviť tak v krajine poriadok.