Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Zmeny poľskom zákone o Ústavnom súde nie sú v súlade s ústavou

na archívnej snímke tisíce oponentov novej vlády sa zišli na protestnom pochode Foto: TASR/AP

Zmeny v zákone presadila strana Právo a spravodlivosť (PiS) po tom, ako sa ujala moci po novembrových voľbách.

Varšava 9. marca (TASR) - Zmeny v zákone o poľskom Ústavnom súde prijaté koncom minulého roku nie sú v súlade s ústavou krajiny. Oznámil to dnes vo Varšave tribunál Ústavného súdu, ktorý v kauze rozhodoval.

Zmeny v zákone presadila strana Právo a spravodlivosť (PiS) po tom, ako sa ujala moci po novembrových voľbách. Tieto opatrenia, podobne ako aj zmeny vo fungovaní verejnoprávnych médií, vyvolali v Poľsku masové protesty. Obavy o stav demokracie a právny štát v Poľsku vyjadrili aj európske inštitúcie.

So žiadosťou preskúmať súlad zmien v zákonoch s ústavou republiky sa na Ústavný súd obrátila opozícia, ako aj viacero ďalších inštitúcií.

Podľa poľských zákonov rozhodnutia tribunálu Ústavného súdu nadobúdajú platnosť dňom ich zverejnenia vo vládnom vestníku. Poľská premiérka Beata Szydlová však v utorok oznámila, že verdikt tribunálu zverejnený nebude, pretože zasadal za účasti 12, a nie 13 členov.

Podľa zmien v zákone o Ústavnom súde, prijatých vlani v decembri, 15-členný tribunál Ústavného súdu prijíma rozhodnutia dvoma tretinami hlasov namiesto dovtedajšej jednoduchej väčšiny. Nové znenie zákona Ústavnému súdu ukladá aj posudzovať prípady postupne, ako sú doručované, nie podľa ich priority. Podľa opozície tieto zmeny blokujú prácu Ústavného súdu.

Koncom tohto týždňa by svoje zistenia o situácii v Poľsku mala zverejniť aj Benátska komisia, ktorej misia pricestovala do Poľska vo februári, aby posúdia dianie súvisiace s Ústavným súdom.

V návrhu záverečného vyhlásenia, ktoré sa dostalo na verejnosť, misia Benátskej komisie vyzýva všetky poľské štátne orgány, aby rešpektovali a plnili rozhodnutia Ústavného súdu, pričom odporúča zrušiť platnosť zákonov prijatých nedávno z iniciatívy PiS.