Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Zahraničie

Zmien v zákone o voľbách v Malajzii sa domáhalo vyše 45.000 ľudí

Míting opozície sa konal na štadióne, mal pokojný priebeh. Foto: TASR/AP

Posledná demonštrácia, ktorej účastníci žiadali od vlády zmeny v zákone o voľbách, sa v Malajzii konala v apríli a skončila sa násilnosťami. Zranených bolo viac ako 1000 ľudí .

Kuala Lumpur 12. januára (TASR) - Približne 45.000 ľudí sa dnes zišlo v malajzijskej metropole Kuala Lumpur na demonštrácii zorganizovanej opozíciou, aby sa domáhali zmien vo volebnom zákone ešte pred parlamentnými voľbami, ktoré sa uskutočnia v júni tohto roku.

Organizátorom akcie je najvplyvnejšia moslimská strana Panmalajzijská islamská strana (PAS), ktorej vodca Mat Sabu pre agentúru DPA vyslovil očakávanie, že na protestnej demonštrácii sa zúčastní okolo milión ľudí. Neskôr zdroje opozície informovali, že na demonštrácii sa zúčastnilo asi 100.000 ľudí.

Občianske združenia a organizácie, ktoré tiež vyzývajú na reformu volebného zákona, zlepšenie vzdelávacieho systému a dodržiavanie ľudských práv, sa k protestnej akcii pridali takisto.

Na pochod ulicami mesta dohliadala polícia, ktorá bola podľa slov jej veliteľa Mohmada Salleha odhodlaná urobiť všetko pre to, aby sa zaobišiel bez násilností. Pochod ulicami mesta smerom k štadiónu, kde sa konal míting zvolaný združením troch opozičných strán na čele s Anwarom Ibrahimom, mal podľa polície pokojný priebeh.

Ten dnes v prejave vyzval voličov, aby vo voľbách odovzdali svoj hlas opozičným stranám, aby sa "hlas ľudu stal svätým pri spravovaní krajiny".

Posledná demonštrácia, ktorej účastníci žiadali od vlády zmeny v zákone o voľbách, sa v Malajzii konala v apríli a skončila sa násilnosťami. Zranených bolo viac ako 1000 ľudí a ďalšie stovky účastníkov polícia zadržala.

Vlaňajšie protestné akcie podporili požiadavky opozície a vláda súhlasila s prijatím opatrení, ktoré zabránia opakovanému hlasovaniu a zabezpečia spravodlivosť počas volieb. Opoziční aktivisti však upozorňujú, že nevyhnutnosť jednotnej registrácie voličov.