Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Prípad zmiznutého malajzijského lietadla oficiálne označili za nehodu

Na archívnej snímke príbuzní pasažierov lietadla letu MH370 leteckej spoločnosti Malaysia Airlines, ktoré zmizlo 8. marca 2014, sledujú správy o zmiznutí lietadla malajzijskej nízkonákladovej spoločnosti AirAsia so 162 ľuďmi na palube smerujúce z indonézskej Surabaye do Singapuru v Pekingu 28. decembra 2014. Incident završuje katastrofálny rok pre malajzijskú leteckú prepravu. Národný prepravca Malaysia Airlines stratil tohto roku dve lietadlá Boeing 777-200ER. Let číslo MH370 s 239 ľuďmi na palube na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizol 8. marca. Lietadlo sa doteraz nenašlo. Ďalšie lietadlo s letovým označením MH17 sa zrútilo 17. júla na východnej Ukrajine, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Kyjev tvrdí, že lietadlo zostrelili proruskí separatisti raketou zem-vzduch, podľa Moskvy lietadlo pravdepodobne zostrelila ukrajinská stíhačka. Foto: TASR/AP

Let MH370 aerolínií Malaysia Airlines z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizol z obrazoviek radarov 8. marca 2014.

Kuala Lumpur 29. januára (TASR) - Malajzijský úrad civilného letectva dnes oficiálne označil prípad zmiznutého lietadla malajzijských aerolínií za nehodu. Tento krok tak umožní prikročiť k vyplateniu odškodného rodinám obetí, informovala agentúra AP.

Šéf malajzijského úradu civilného letectva Azharuddin Abdul Rahman informoval, že pátranie po lietadle, ktoré sa stratilo vlani v marci, "zostáva prioritou". Podľa neho sa predpokladá, že o život prišli všetci pasažieri aj členovia posádky.

Let MH370 aerolínií Malaysia Airlines z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizol z obrazoviek radarov 8. marca 2014. Na palube Boeingu 777-200ER bolo 239 ľudí; väčšinu cestujúcich tvorili čínski občania.

Napriek intenzívnemu pátraniu sa po lietadle zatiaľ nenašla ani stopa. Vyčlenená prioritná zóna pátrania má rozlohu 60.000 kilometrov štvorcových; od vlaňajšieho októbra, keď sa začala nová fáza operácie, bolo preskúmaných približne 12.000 kilometrov oceánskeho dna. Ak sa trosky nepodarí nájsť skôr, pátranie potrvá do mája 2015.