Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Zahraničie

Trosky na mori pri Borneo by mohli pochádzať zo zmiznutého lietadla

Príbuzní pasažierov nezvestného letu AirAsia QZ8501 zo Surabaye do Singapuru plačú pri čakaní na najnovšie správy na medzinárodnom letisku Juanda v Surabaye vo Východnej Jáve 28. decembra 2014. Lietadlo malajzijskej nízkonákladovej spoločnosti AirAsia so 162 ľuďmi na palube smerujúce z indonézskej Surabaye do Singapuru stratilo dnes ráno 28. decembra kontakt s letovou kontrolou v Jakarte. Incident završuje katastrofálny rok pre malajzijskú leteckú prepravu. Národný prepravca Malaysia Airlines stratil tohto roku dve lietadlá Boeing 777-200ER. Let číslo MH370 s 239 ľuďmi na palube na trase z Kuala Lumpuru do Pekingu zmizol 8. marca. Lietadlo sa doteraz nenašlo. Ďalšie lietadlo s letovým označením MH17 sa zrútilo 17. júla na východnej Ukrajine, pričom zahynulo všetkých 298 ľudí na palube. Kyjev tvrdí, že lietadlo zostrelili proruskí separatisti raketou zem-vzduch, podľa Moskvy lietadlo pravdepodobne zostrelila ukrajinská stíhačka. Foto: TASR/AP

Airbus A320-200 nízkonákladovej leteckej spoločnosti AirAsia so 162 ľuďmi na palube sa stratil v noci na nedeľu počas letu z indonézskeho veľkomesta Surabaya do Singapuru.

Jakarta 30. decembra (TASR) - Posádka indonézskeho lietadla spozorovala dnes na hladine mora neďaleko pobrežia indonézskeho ostrova Borneo trosky, ktoré by podľa indonézskeho ministerstva dopravy mohli pochádzať z dopravného lietadla spoločnosti AirAsia, ktoré v nedeľu zmizlo nad Jávskym morom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Viac o tragédii sa dozviete TU.

Indonézska televízia odvysielala dnes zábery pomerne veľkých predmetov červenej alebo oranžovej a bielej farby, plávajúcich na hladine mora. Podľa odvysielaných záberov mal jeden z nich dĺžku niekoľko metrov.

"Tie trosky sú červené a biele. Práve zisťujeme, či pochádzajú z lietadla. Pravdepodobne pochádzajú z trupu lietadla," uviedol šéf sekcie leteckej dopravy indonézskeho ministerstva dopravy Djoko Murjatmodjo.

Airbus A320-200 nízkonákladovej leteckej spoločnosti AirAsia so 162 ľuďmi na palube sa stratil v noci na nedeľu počas letu z indonézskeho veľkomesta Surabaya do Singapuru. Panuje domnienka, že spadol do Jávskeho mora.

Rozsiahleho pátrania po zmiznutom lietadle v oblasti Jávskeho mora sa zúčastňuje 30 lodí indonézskeho námorníctva, päť lietadiel, tri vrtuľníky a niekoľko vojenských lodí. Svoje lode a lietadlá poskytli aj Singapur, Malajzia a Austrália.