Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Zahraničie

Známu popieračku holokaustu odsúdili na 14 mesiacov väzenia

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Obžalovanú za podobné činy opakovane nemecké súdy súdili aj odsúdili už predtým, rozsudky však doposiaľ nie sú právoplatné a samotná seniorka sa proti nim odvoláva.

Berlín 29. novembra (TASR) - Odvolací súd v nemeckom meste Detmold potvrdil v utorok rozsudok pre známu 89-ročnú popieračku holokaustu Ursulu Haverbeckovú, nemeckými médiami prezývanú ako "Nacistická babka".

Haverbecková si na základe uvedeného verdiktu odsedí vo väzení 14 mesiacov. Súd ju usvedčil z opakovaného popierania holokaustu, čo je v Nemecku považované za trestný čin, informovala agentúra AP.

Haverbecká sa na pôde tejto inštancie odvolala voči rozhodnutiu nižšieho súdu z roku 2016. Podľa vtedajšieho verdiktu sa totiž dopustila trestného činu tým, že starostovi Detmoldu napísala list, v ktorom tvrdila, že nacistický koncentračný tábor Auschwitz nikdy neslúžil na masové vyhladzovanie Židov, no bol len pracovným táborom. V záverečnej reči na tomto súde Haverbecková zároveň opäť poprela holokaust.

Haverbeckovú za podobné činy opakovane nemecké súdy súdili aj odsúdili už predtým, rozsudky však doposiaľ nie sú právoplatné a samotná seniorka sa proti nim odvoláva. Haverbeckovej právni zástupcovia sa podľa agentúry DPA plánujú odvolať aj proti utorňajšiemu rozsudku.

Za verejné schvaľovanie, popieranie alebo zľahčovanie masového vyvražďovania Židov v ére nacistickej Tretej ríše hrozia v Nemecku tresty v rozsahu od pokuty až po päťročný pobyt vo väzení.