Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Zahraničie

Prípad znásilnenia v indickom autobuse sa dostal na zrýchlený súd

Indické ženy v autobuse. Foto: TASR/AP Photo

Obhajcovia piatich obžalovaných vyhlásili, že polícia s ich klientmi zle zaobchádzala, napríklad ich bila, aby ich donútila k priznaniu k zločinu zo 16. decembra.

Naí Dillí 17. januára (TASR) - Policajný sudca dnes nariadil, aby súdny proces s piatimi mužmi obvinenými zo znásilnenia mladej ženy s následkom smrti v autobuse sa presunul na špeciálny zrýchlený súd v indickej metropole Naí Dillí. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Surové znásilnenie 23-ročnej študentky z minulého mesiaca vyvolalo protesty v Naí Dillí a takisto celoštátnu debatu o zaobchádzaní so ženami v krajine a o neschopnosti policajných aj justičných úradov chrániť ženy.

Vláda v snahe upokojiť časť kritiky zriadila v posledných týždňoch v metropole päť zrýchlených súdov, ktoré sa budú okamžite zaoberať trestnými činmi spáchanými proti ženám. Indické úrady sa veľmi snažili posunúť prípad 23-ročnej ženy jednému z týchto súdov, ktorých úlohou je zabrániť odkladom alebo oneskorovaniu rozsudkov, nekompetentnosti a korupcii, pretože práv tie sužujú väčšinu indického právneho systému.

Na dnešnom pojednávaní policajný sudca poslal prípad znásilnenia v autobuse na zrýchlený súd a tamojšie pojednávanie stanovil na pondelok 21. januára. Šiesty podozrivý z napadnutia tvrdí, že je mladistvý, a jeho prípad sa tak bude riešiť samostatne.

Obhajcovia piatich obžalovaných vyhlásili, že polícia s ich klientmi zle zaobchádzala, napríklad ich bila, aby ich donútila k priznaniu k zločinu zo 16. decembra.

Obhajca jedného z obžalovaných dnes uviedol, že požiada najvyšší súd, aby bol prípad znásilnenia preložený mimo Naí Dillí. Nie je totiž presvedčený, že jeho klient bude mať v metropole spravodlivý súdny proces.