Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 3. jún 2024Meniny má Karolína
< sekcia Zahraničie

TERAZ.TV: Pápež - Zneužívanie detí kňazmi je odporný zločin

Pápež František sa modlí pri Múre nárekov. Foto: TASR/AP

Pápež František ukončil v pondelok svoju prvú návštevu Svätej zeme a z izraelského Tel Avivu odletel do Ríma.


Rím 27. mája (TERAZ.TV) - Pred novinármi na palube lietadla, ktorým sa vracal z trojdňovej cesty po Blízkom východe, pápež označil sexuálne zneužívanie detí kňazmi za odporný zločin porovnateľný so "satanistickou omšou".

Pápež ďalej uviedol, že voči každému, kto sa v rámci katolíckej cirkvi dopustí zneužívania detí, bude uplatňovať nulovú toleranciu.

František taktiež vyhlásil, že s prvou skupinou obetí zneužívania sa stretne vo Vatikáne začiatkom júna.

Talianske obete sexuálneho zneužívania sa pred dvoma týždňami obrátili priamo na pápeža s výzvou, aby v rámci katolíckej cirkvi pomohol tento problém riešiť.

Obete združené v organizácii Abuse Network vyzvali pápeža na zriadenie vyšetrovacej komisie, ktorá by preskúmala rozsah zneužívania v cirkevných inštitúciách v Taliansku podobne, ako k tomu došlo v Írsku a v Austrálii.

Najvyššieho predstaviteľa katolíckej cirkvi po trojdňovej návšteve odprevádzali k schodom lietadla spoločne izraelský prezident Šimon Peres i premiér Benjamin Netanjahu.

Pápež ukončil svoju návštevu účasťou na omši v jeruzalemskom večeradle, miestnosti, kde sa podľa biblickej tradície konala posledná večera Ježiša Krista. Predtým sa ešte stretol s kňazmi, seminaristami a veriacimi v Getsemanskom kostole ne Olivovej hore.

František sa v budove bezprostredne susediacej s pravoslávnym kostolom na Olivovej hore okrem toho ešte súkromne stretol s ekumenickým patriarchom Bartolomejom I. Išlo už o tretie stretnutie predstaviteľov katolíckej a pravoslávnej cirkvi počas Františkovej návštevy. Obaja si už v sobotu v bazilike Božieho hrobu v Jeruzaleme pripomenuli 50 rokov od historického zmierenia medzi oboma cirkvami.

Stretnutie v bazilike Vatikán označil za vrchol Františkovej trojdňovej púte po Svätej zemi.

Za ďalší vrcholný okamžik pápežovej cesty politici a médiá označujú jeho návrh na stretnutie izraelského prezidenta Šimona Peresa s palestínskym prezidentom Mahmúdom Abbásom vo Vatikáne, ktorú obaja lídri prijali. Za účasti pápeža sa prezidenti majú pokúsiť nadviazať dialóg o mieri medzi oboma národmi.

Pápež František navštívil aj pamätník holokaustu Jad vašem v Jeruzaleme a modlil sa tam za obete "nesmiernej tragédie". Okrem toho na stretnutí s dvoma hlavnými rabínmi Izraela v miestnej synagóge František vyzval na priateľstvo medzi židmi a kresťanmi a pokrok v ich vzťahoch, ku ktorému došlo za posledné desaťročia, označil za "skutočný Boží dar".