Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Zahraničie

Zničila ruské lietadlo bomba? Experti tvrdia, že je to možné

Egyptské bezpečnostné zložky strážia úlomky zrúteného lietadla. Foto: TASR/AP

Neexistuje žiadny záznam o tiesňovom volaní, že by malo lietadlo technický problém, napríklad s motorom, alebo, že by v ňom vznikol požiar.

Bratislava 2. novembra (Teraz.sk) - Príčinou nehody ruského lietadla na Sinajskom polostrove mohol byť výbuch na palube lietadla. Nad touto možnosťou sa podľa dailymail.co.uk zamýšľajú experti na terorizmus a letectvo.

Odvolávajú sa na to, že pred zrútením airbusu A321 nebolo počuť žiadne volanie o pomoc. "Niektoré trosky trupu lietadla ukazujú, že ho mohla zničiť sila pôsobiaca von zvnútra," uvádzajú.

Ešte cez víkend potvrdil šéf ruskej federálnej agentúry pre leteckú dopravu Alexander Neradko, že lietadlo sa rozpadlo vo veľkej nadmorskej výške.

Podľa profesora Michaela Clarkea, je bomba na palube pravdepodobnejšou príčinou pádu lietadla ako mechanická porucha alebo zostrelenie raketou.

"Neexistuje žiadny záznam o tiesňovom volaní, že by malo lietadlo technický problém, napríklad s motorom, alebo, že by v ňom vznikol požiar. V takom prípade by sa dalo očakávať volanie o pomoc," vysvetlil pre rádio Radio Five Live.

"Z toho, že sa lietadlo vo veľkej výške rozlomilo na dva kusy, mi vychádza výbuch na palube," dodal Clarke.



Lietadlo Airbus A321 s 224 ľuďmi na palube sa v sobotu 31. októbra zrútilo na Sinajskom polostrove. Nikto z 224 cestujúcich, ruských turistov, ktorí sa vracali z dovolenky, neprežil.

Lietadlo smerovalo do ruského Petrohradu. Okrem sedemčlennej posádky v ňom zahynulo 138 žien, 62 mužov a 17 detí. V lietadle sa nenachádzal žiadny Slovák.
Prvá fotografia z miesta nehody, ktorú uverejnila egyptská televízia
Foto: dailymail.co.uk

Do Petrohradu dnes vládnym špeciálom dopravili prvých 140 tiel obetí, ďalšie lietadlo s telami obetí by mohli z Egypta do Petrohradu vypraviť dnes večer.