Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Od roku 2000 sa podarilo znížiť počet nových infekcií HIV o 35 percent

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

Približne 16 miliónov ľudí, z nich 11 miliónov žije v Afrike, v súčasnosti už dostáva antiretrovírusovú liečbu.

Ženeva/Amsterdam/New York/Londýn 29. novembra (TASR) - Cieľom je nula: nula nových infekcií vírusom HIV, nulová diskriminácia, nulová úmrtnosť na ochorenia vyvolané syndrómom získanej imunitnej nedostatočnosti (AIDS). Táto téma Svetového dňa boja proti AIDS sa zdôrazňovala v rokoch 2011 až 2015. Od roku 2000 svet v oblasti zastavenia šírenia vírusu imunitnej nedostatočnosti človeka (HIV) pokročil dopredu, informuje Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) na svojej webovej stránke pri príležitosti Svetového dňa boja proti AIDS. Ten pripadá na 1. decembra.

Od roku 2000 sa počet nových infekcií podarilo znížiť o 35 percent a počet úmrtí na následky AIDS o 25 percent, uviedla WHO. Približne 16 miliónov ľudí, z nich 11 miliónov žije v Afrike, v súčasnosti už dostáva antiretrovírusovú liečbu.

Nadišiel však čas, aby svet nabral viac odvahy a prijal také novátorské opatrenia, aby sa do roku 2030 mohlo skoncovať s epidémiou HIV/AIDS, uviedla WHO. V septembri tohto roku sa poprední svetoví predstavitelia dohodli na ambicióznych cieľoch s tým, aby sa čo najskôr odstránil AIDS. Stratégiu na čo najrýchlejšie skoncovanie s AIDS definovali predstavitelia Spoločného programu OSN pre AIDS (UNAIDS).

Hlavným zameraním Svetového dňa boja proti AIDS je viac informovať verejnosť o spôsoboch šírenia vírusu imunitnej nedostatočnosti človeka, ktorý vyvoláva AIDS, o ochrane pred nákazou i o podpore prevencie.

Deň 1. decembra dáva verejným i súkromným partnerom možnosť, aby poskytovali informácie o HIV/AIDS a podporili prevenciu, liečbu a starostlivosť o pacientov s HIV/AIDS v krajinách, v ktorých je vysoký výskyt nákazy, ale i v ostatných štátoch. Symbolom tohto dňa je červená stužka.

Vírus HIV je retrovírus, ktorý útočí na bunky imunitného systému a ničí ich alebo ich znefunkčňuje. V prvých štádiách infekcie sa symptómy neprejavia, vývoj infekcie však oslabuje imunitný systém, v dôsledku čoho človek môže ľahšie dostať rôzne infekčné choroby. Prenáša sa spravidla pri nechránenom pohlavnom akte, v niektorých prípadoch pri transfúzii krvi, z matky na dieťa počas tehotenstva, pri pôrode.

Koncepcia Svetového dňa boja proti AIDS vznikla v roku 1988 na svetovom summite ministrov zdravotníctva o programoch prevencie AIDS. Odvtedy sa každý rok inštitúcie OSN, vlády a občianske spoločnosti vo svete podieľajú na kampani na témy súvisiace s AIDS.