Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Zahraničie

Znovutvorili maďarsko-srbský hraničný priechod Röszke-Horgoš

Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó, archívne foto Foto: TASR/AP

Srbský vicepremiér vyjadril nádej, že čoskoro príde čas, keď už nebudú potrebné hraničné priechody ani stráženie hraníc, pretože Maďarsko i Srbsko sú členmi Európskej únie.

Budapešť 31. júla (TASR) - Budapešť 31. júla (TASR) - Maďarský minister zahraničných vecí a vonkajších ekonomických vzťahov Péter Szijjártó so svojím srbským rezortným partnerom a vicepremiérom Ivicom Dačičom otvorili dnes maďarsko-srbský cestný hraničný priechod Röszke-Horgoš.

Podľa agentúry MTI tak znovuotvorili starý priechod na štátnej ceste č. 5. Obnovený priechod má dvakrát dva jazdné pruhy.

Srbský vicepremiér vyjadril nádej, že čoskoro príde čas, keď už nebudú potrebné hraničné priechody ani stráženie hraníc, pretože Maďarsko i Srbsko sú členmi Európskej únie.

Szijjártó zdôraznil, že dvojstranná spolupráca týchto krajín nikdy nebola taká dobrá ako teraz. Maďarsko a Srbsko podľa neho musia spoločne pracovať na tom, aby hranice boli viac priechodné, čo pomôže hospodárskemu rozvoju. Ďalšie maďarsko-srbské hraničné priechody plánujú vybudovať pri obciach Kübekháza a Bácsszentgyörgy, oznámil maďarský minister.

Podľa jeho slov v súčasnosti fungujú medzi Maďarskom a Srbskom tri cestné hraničné priechody bez obmedzenia a štyri s obmedzením, vrátane dnes znovuotvoreného priechodu Röszke-Horgoš.

"Maďarsko a Srbsko rozšíria možnosti prechodu hraníc pre tých, ktorí tak robia zákonným spôsobom, súčasne však staviame prekážky, aby sme bránili tým, čo to robia ilegálne," dodal šéf maďarskej diplomacie, podľa ktorého cez západobalkánsku trasu prichádza dnes už viac migrantov než cez Stredozemné more. Poznamenal, že v tomto roku do Maďarska prišlo už vyše 100.000 migrantov - takmer bez výnimky smerom zo Srbska.

Szijjártó zdôraznil, že výstavba dočasných zábran na maďarsko-srbských hraniciach nie je ľudskoprávnou ani zahraničnou, a najmä nie maďarsko-srbskou záležitosťou. "Srbsko takisto trpí pod tlakom migrácie ako Maďarsko," zdôraznil.

Podľa Dačičových slov síce migranti prichádzajú do Maďarska cez Srbsko, avšak aj na srbské územie sa dostávajú cez územie Európskej únie. Pripomenul, že v roku 2008 evidovali v Srbsku iba 100 žiadostí o azyl, v súčasnosti ich je takmer 60.000. "Srbsko si samo nedokáže poradiť s týmto problémom," povedal srbský vicepremiér.

Obnovený hraničný priechod budú môcť využívať vozidlá na medzinárodnú prepravu osôb denne v čase od 07.00 h do 19.00 h. Výnimkou sú vozidlá, ktorých jazda je zakázaná na diaľniciach, a v auguste tento priechod nemôžu používať ani autobusy.