Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Znovuzvolený prezident Maďarska J. Áder zložil prísahu

János Áder. Foto: TASR/Michal Svítok

Poslanci parlamentu potvrdili Ádera vo funkcii prezidenta na ďalšie päťročné obdobie 13. marca.

Budapešť 8. mája (TASR) - János Áder dnes pred poslancami maďarského parlamentu v Budapešti zložil slávnostnú prezidentskú prísahu. Začalo sa tým jeho druhé funkčné obdobie, informovala agentúra MTI.

Áder v prejave označil spoločenskú atmosféru v Maďarsku za dramatickú. Vyzval, aby sa národ zjednotil v otázke toho, že všetci občania Maďarska sú občanmi Európy, že všetci sú členmi maďarského národa a že všetci túžia po čestnom, poctivom a pokojnom živote.

Počas aktu prísahy demonštrovala proti hlave štátu pred parlamentom zhruba stovka priaznivcov opozičnej strany Együtt (Spolu). Poslanci za Maďarskú socialistickú stranu (MSZP) sa prísahy odmietli zúčastniť s odôvodnením, že Áder je straníckou bábkou. MSZP mu vytýka, že podpísal kontroverznú novelu vysokoškolského zákona, čím podľa socialistov "zaútočil na slobodu vzdelávania a názoru".

Poslanci parlamentu potvrdili Ádera vo funkcii najvyššieho ústavného činiteľa na ďalšie päťročné obdobie 13. marca. Áder po neúspešnom prvom kole volieb získal v druhom kole 131 hlasov. Za Lászlóa Majtényiho, ktorý bol kandidátom opozície s výnimkou ultrapravicového Jobbiku, hlasovalo 39 poslancov.