Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Zahraničie

Zo súostrovia Falklandy odstránili posledné nášľapné míny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Britský program zameraný na odmínovanie ostrovov sa začal v roku 2009.

Londýn 10. novembra (TASR) - Posledné nášľapné míny na Falklandských ostrovoch v južnom Atlantiku, kde prebiehal začiatkom 80. rokov krátky ozbrojený konflikt medzi Spojeným kráľovstvom a Argentínou, boli odstránené. Informovala o tom v utorok agentúra Reuters.

Odstránenie mín znamená, že Spojené kráľovstvo splnilo svoje povinnosti stanovené v Dohovore o zákaze protipechotných mín, informoval Úrad pre zahraničné záležitosti a záležitosti Commonwealthu (FCO) s tým, že na žiadnom z britských území sa tak v súčasnosti už nenachádzajú protipechotné míny.

Britský program zameraný na odmínovanie ostrovov, ktorý sa začal v roku 2009, dokončil svoju misiu tri roky pred plánovaným termínom, uviedol FCO. "Je to pre ostrovy obrovský úspech a musíme vzdať hold vynikajúcemu tímu odmínovačov, ktorí každodenne riskujú životy odstraňovaním a ničením nášľapných mín, aby boli Falklandy bezpečné," uviedla britská ministerka pre Európu Wendy Mortonová.

Falklandy ležia asi 400 kilometrov od pobrežia Argentíny a od 19. storočia boli britskou kolóniou, Argentína nad nimi však sústavne požaduje zvrchovanosť. V roku 1982 tam vypukla medzi Britániou a Argentínou krátka vojna, v ktorej prišlo o život približne 900 ľudí.

V referende, ktoré sa uskutočnilo v roku 2013, sa obyvatelia ostrovov väčšinou hlasov vyslovili za to, že chcú zostať súčasťou Británie.