Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Zahraničie

Zo zaplavených oblastí Austrálie letecky evakuovali aj asi 60 psov

Povodne v Austrálii, ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Snažili sa zachrániť ich pred morskými krokodílmi, ktorí sa tam dostali vďaka stúpajúcej hladine miestnej rieky.

Sydney 30. decembra (TASR) - Približne 60 psov zo zaplavených miest na severe Austrálie letecky evakuovali, aby tak unikli morským krokodílom, ktorí sa tam dostali vďaka stúpajúcej hladine miestnej rieky. Informovala o tom dnes agentúra DPA.

Krokodíly podľa miestnych médií zaútočili prinajmenšom na dvoch psov v momente, keď čakali na vrtuľníky, ktoré ich prišli evakuovať z oblasti okolo zaplaveného mesta Daly River ležiaceho približne 220 kilometrov južne od mesta Darwin.

Psov previezli v klietkach bežne používaných na prepravu krokodílov do provizórnych kotercov. Z oblasti okolo rieky Daly už predtým letecky evakuovali do mesta Darwin približne 400 obyvateľov.

Územie prehľadávali záchranári, aby sa uistili, že už sa už tam nenachádzajú žiadne ďalšie domáce zvieratá vyžadujúce si starostlivosť či evakuáciu. Záchranárom doručili tiež približne poltony krmiva pre zvieratá, ktoré nebolo možné evakuovať.

"V súvislosti s pretrvávajúcim varovaním pred povodňami v oblasti okolo rieky Daly je dôležité, aby evakuovaní obyvatelia mali aspoň nejakú malú útechu a vedeli, že je postarané o ich zvieratá," uviedol pre televíziu ABC vicepremiér Severného teritória Willem Westra van Holthe.

Záplavy sa pre pretrvávajúce silné dažde v uplynulých dňoch rozšírili do veľkej časti severnej Austrálie, kde je nepriechodných mnoho ciest.