Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Zahraničie

Zomrel americký spisovateľ Philip Roth

Philip Roth, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Známym sa Roth stal v roku 1959 vydaním zbierky poviedok Goodbye, Columbus (Zbohem Columbus), za ktorú mu udelili americkú National Book Award for Fiction.

Newark/Bratislava 23. mája (TASR)- Jeden z najväčších amerických spisovateľov Philip Roth právom patril medzi najoceňovanejších autorov svojej generácie. Získal množstvo ocenení, okrem iných Pulitzerovu cenu, ktorú dostal v roku 1998 za román American Pastoral (Americká idyla, 1997). Autor viac než 25 kníh skonal v noci na stredu.

Philip Roth sa narodil 19. marca 1933 v Newarku v štáte New Jersey (USA). Vyštudoval angličtinu a postgraduálne štúdium absolvoval na Chicagskej univerzite. Titul získal z odboru anglická literatúra.

Známym sa stal v roku 1959 vydaním zbierky poviedok Goodbye, Columbus (Zbohem Columbus), za ktorú mu udelili americkú National Book Award for Fiction.

Pre jeho tvorbu je charakteristická židovská tematika. Objavila sa aj v jeho kontroverznom románe Portnoy’s Complaint (Portnoyov komplex, 1969). V diele vtipne až komicky podal dospievanie židovského chlapca v rodine poisťovacieho agenta. Po viac než dvoch desiatkach ďalších románov, z ktorých väčšina bola preložená do mnohých jazykov vyšli Nech a deje, čo sa deje, Elév, Pražské orgie; Hodina anatómie, Druhý život, Operácia Shylock, Profesor túžby a ďalšie skvelé literárne počiny.

Americká idyla (1998) je sviežo napísaný a intelektuálne dôvtipný príbeh Švéda Levova, vynikajúceho univerzitného športovca, ktorý dospieva v povojnových rokoch všeobecnej hospodárskej prosperity.

V zrelom veku sa venoval témam ako starnutie a nadchádzajúca smrť, depresie. Slovenskí milovníci literatúry si mohli prečítať jeho diela ako Everyman/Ktokoľvek (2006), Rozhorčenie (2008), Pokorenie (2009). Dva roky po vydaní diela Nemezis (2010) spisovateľ v rozhovore pre francúzsky magazín Les Inrocks uviedol, že už nemieni napísať žiadnu knihu. Informáciu v tom čase potvrdilo aj jeho vydavateľstvo Houghton Mifflin.

"Aby som vám povedal pravdu, skončil som. Nemezis bola moja posledná kniha," povedal držiteľ prestížnej Pulitzerovej ceny.

V roku 2011 sa stal tiež laureátom prestížnej Medzinárodnej Man Bookerovej ceny, udeľovanej v tom čase za celoživotné dielo.

Kritikou oslavovaný i kontroverzný spisovateľ skonal podľa vyjadrenia svojho agenta Andrewa Wylieho v noci 23. na 24. mája 2018 na zlyhanie srdca.