Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 20. máj 2024Meniny má Bernard
< sekcia Zahraničie

Zomrel atentátnik z Lockerbie Abdal Básat Migrahí

Na archívnej snímke z 9.septembra 2009 Líbyjčan Abdal Bássat Muhammad Alí al-Migrahí (na vozíku Foto: TASR/AP

Migrahí podľa neho zomrel v líbyjskom hlavnom meste Tripolis. Odsúdený bol za bombový útok na lietadlo spoločnosti PanAm nad Škótskom z roku 1988. Atentát si vyžiadal 270 obetí.

Benghází 20. mája (TASR) - Zomrel bývalý dôstojník líbyjskej tajnej služby Abdal Básat Migrahí, jediný človek, ktorého odsúdili za bombový útok na americké lietadlo nad škótskym mestom Lockerbie z roku 1988.

Migrahí podľa vyjadrenia jeho príbuzných zomrel dnes vo veku 60 rokov v líbyjskej metropole Tripolis.

Podľahol po dlhom boji s rakovinou, keď v noci nadnes došlo k prudkému zhoršeniu jeho stavu.

Zomrel skoro tri roky po tom, ako ho z humanitárnych dôvodov prepustili z väzenia v Škótsku. Trpel totiž rakovinou prostaty a mu lekári predpovedali maximálne tri mesiace života.

Na archívnej snímke z 21. decembra 1998 policajt kráča okolo trosiek prednej časti havarovaného lietadla PanAm v škótskej dedine Lockerbie.
Foto: TASR/AP
Líbya pod tlakom Západu Migrahího vydala v roku 1999.

Škótski sudcovia ho o dva roky neskôr odsúdili v neutrálnom Holandsku na doživotie.

Jeho prepustenie v auguste 2009 vyvolalo rozhorčenie medzi príbuznými 270 prevažne amerických obetí atentátu. Objavili sa špekulácie, že prepustenie súviselo s obchodnými záujmami Londýna v na ropu bohatej Líbyi, čo dôrazne poprela britská aj škótska vláda.

Po návrate do vlasti Líbyjčania privítali Migrahího ako hrdinu. Odvtedy žil utiahnuto vo svojej rodinnej vile v Tripolise, väčšinou pripútaný na lôžko. Až do konca trval na tom, že s útokom nad Lockerbie nemal nič spoločné.

Podľa úradov v USA a Británii bol Migráhí do prípravy atentátu zapletený, určite však nekonal sám, ale na pokyn líbyjskej tajnej služby. Po vlaňajšom páde režimu Muammara Kaddáfího Londýn požiadal novú líbyjskú vládu o pomoc pri objasnení pozadia udalostí z Lockerbie. Dosiaľ však Tripolis vo veci nezačal žiadne vyšetrovanie a nie je pravdepodobné, že by sa tak stalo v blízkej budúcnosti, uviedla agentúra AP.