Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Zahraničie

Zomrel bývalý izraelský minister obrany Moše Arens

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (2.zľava), izraelský prezident Ezer Weizman (3.zľava) a minister obrany Moše Arens (1.sprava) počas spomienkovej slávnosti. Foto: TASR/AP

Moše Arens sa narodil v roku 1925 v litovskom meste Kaunas. V roku 1938 sa spolu s rodičmi presťahoval do USA, kde získal americké občianstvo.

Jeruzalem 7. januára (TASR) - Vo veku 93 rokov zomrel v pondelok bývalý izraelský minister zahraničných vecí a obrany Moše Arens. Informovala o tom agentúra AP.

Moše Arens sa narodil v roku 1925 v litovskom meste Kaunas. V roku 1938 sa spolu s rodičmi presťahoval do USA, kde získal americké občianstvo. Do Izraela sa prisťahoval v roku 1948, keď Izrael vyhlásil nezávislosť.

Po vojne za nezávislosť vstúpil Arens do politiky a bol jedným zo zakladajúcich členov strany Cherut (Sloboda). V roku 1973 bol prvýkrát za stranu Likud zvolený do parlamentu (Knesetu). Medzi rokmi 1981 až 1983 pôsobil ako veľvyslanec Izraela v Spojených štátoch. A následne ako minister obrany vo vláde premiéra Jicchaka Šamira.

Od roku 1988 zastával funkciu ministra zahraničných vecí, v ktorej zotrval do roku 1990, keď bol Šamirom opäť vymenovaný do funkcie ministra obrany.

Z aktívnej politiky Arens odišiel v roku 1999, avšak politiku naďalej komentoval a svoje články uverejňoval v denníku Haarec.