Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Zahraničie

Zomrel bývalý prezident Angoly José Eduardo dos Santos

Na archívnej snímke z 10. marca 2009 bývalý angolský prezident José Eduardo dos Santos. Foto: TASR/AP

Dos Santos bol v Angole pri moci od roku 1979 takmer 40 rokov, pripomína AP. Z funkcie odišiel v roku 2017 a následne žil prevažne v Barcelone.

Lisabon 8. júla (TASR) - Bývalý angolský prezident José Eduardo dos Santos zomrel v piatok na klinike v španielskej Barcelone, oznámila vláda v Angole. TASR správu prevzala z agentúry AP.

Dos Santos zomrel vo veku 79 rokov po dlhej chorobe, spresnila angolská vláda na sociálnej sieti Facebook. Zároveň označila exprezidenta za "štátnika veľkého historického rozmeru vládnuceho vo veľmi náročných časoch".

Dos Santos bol v Angole pri moci od roku 1979 takmer 40 rokov, pripomína AP. Z funkcie odišiel v roku 2017 a následne žil prevažne v Barcelone.

Pred dvoma týždňami ho umiestnili na jednotku intenzívnej starostlivosti v barcelonskej nemocnici po tom, čo mal zástavu srdca. Jeho dcéra Tchize v tejto súvislosti podala trestné oznámenie, keďže je presvedčená, že sa ho pokúsila zabiť jeho súčasná manželka Ana Paula, napísala agentúra AFP.

Úradujúci angolský prezident Joao Lourenco oznámil, že v krajine bude od piatku platiť päťdňový štátny smútok. Vlajky budú spustené na pol žrde a zrušia sa všetky verejné podujatia.

Dos Santos prišiel k moci štyri roky po tom, čo Angola získala nezávislosť od Portugalska. Jeho politická cesta zahŕňala marxistickú vládu jednej strany v postkoloniálnych rokoch i demokratický systém vládnutia prijatý v roku 2008. Dobrovoľne odstúpil z funkcie po nástupe zdravotných problémov.

Na verejnosti bol dos Santos nenáročný a niekedy dokonca pôsobil hanblivo. V zákulisí bol však šikovným hráčom, konštatuje AP. Vládu v Luande držal pevne v rukách rozdeľovaním angolského bohatstva medzi svojich armádnych generálov a politických rivalov, aby si zabezpečil ich lojalitu. Degradoval každého, o kom si myslel, že získava úroveň popularity, ktorá by mohla ohroziť jeho pozíciu.