Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Zahraničie

Zomrel bývalý šéf nemeckej diplomacie Guido Westerwelle

Guido Westerwelle Foto: TASR/AP Photo

Politik podľahol agresívnej forme leukémie, ktorú mu diagnostikovali v júni 2014.

Berlín 18. marca (TASR) - Vo veku 54 rokov zomrel dnes niekdajší šéf nemeckej diplomacie Guido Westerwelle. Politik podľahol agresívnej forme leukémie, ktorú mu diagnostikovali v júni 2014. O jeho úmrtí informoval šéf jeho nadácie Alexander Vogel, uviedla agentúra AP.

Westerwelle bol nemeckým ministrom zahraničných vecí v rokoch 2009-2013. Na tomto poste presadzoval "kultúru vojenskej zdržanlivosti" a bol proti intervencii Severoatlantickej aliancie (NATO) v Líbyi v roku 2011.

V rokoch 2009-2011 zastával aj post vicekancelára.

Z ministerskej funkcie odišiel po tom, čo sa jeho Slobodná demokratická strana (FDP) v celoštátnych voľbách nedostala do Spolkového snemu (Bundestag).

Westerwelle bol prvým nemeckým ministrom otvorene sa hlásiacim k homosexualite. V rokoch 1994-2001 bol generálnym tajomníkom FDP, následne až do roku 2011 pôsobil ako jej predseda.

O svojom ochorení napísal Westerwelle knihu Zwischen zwei Leben (Medzi dvoma životmi), ktorú predstavil vlani na jeseň. Vtedy ešte vyjadril nádej, že nad leukémiou sa mu podarí zvíťaziť. Od decembra bol však opäť hospitalizovaný a prestal sa objavovať na verejnosti.