Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 25. máj 2024Meniny má Urban
< sekcia Zahraničie

Zomrel hovorca poslednej poľskej komunistickej vlády Jerzy Urban

Na archívnej snímke z 18. januára 2005 bývalý hovorca poľskej komunistickej vlády Jerzy Urban počúva v súdnej sieni vo Varšave. Urban, ktorý bol v 80. rokoch minulého storočia strojcom štátnej propagandy a cenzúry, zomrel vo veku 89 rokov v pondelok 3. októbra 2022. Foto: TASR - AP

Urban bol známy svojím sarkazmom a ostrým jazykom, keď začiatkom 80. rokov pôsobil vo funkcii hovorcu vlády generála Wojciecha Jaruzelského.

Varšava 3. októbra (TASR) - Vo veku 89 rokov zomrel v pondelok hovorca poľskej komunistickej vlády Jerzy Urban, ktorý bol v 80. rokoch minulého storočia strojcom štátnej propagandy a cenzúry. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP.

Urbanovu smrť oznámil satirický týždenník Nie, ktorý tento bývalý hovorca založil a viedol v období po roku 1989, teda po páde komunizmu v Poľsko.

Urban bol známy svojím sarkazmom a ostrým jazykom, keď začiatkom 80. rokov pôsobil vo funkcii hovorcu vlády generála Wojciecha Jaruzelského. Urban bol hovorcom vlády v rokoch 1981–89, teda v čase, keď začal komunistický režim v krajinách východnej a strednej Európy kolabovať. Bol jednou z hlavných tvárí poľskej komunistickej propagandy v poslednom období pred pádom komunistického režimu, približuje AP.

Jaruzelského vláda v snahe potlačiť hnutie Solidarita vyhlásila v 80. rokoch v Poľsku stanné právo. Solidarita bola v Poľsku vôbec prvá slobodná odborová organizácia a viedol ju Lech Walęsa.

Komunistický režim sa skončil v Poľsku nakoniec mierovým odovzdaním moci, pričom množstvu komunistických funkcionárov zostalo dostatok prostriedkov na to, aby sa mohli etablovať v postkomunistickej ére, všíma si AP. Samotný Urban sa po páde komunizmu stal bohatým podnikateľom.