Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Zahraničie

Zomrel japonský architekt a laureát Pritzkerovej ceny Arata Isozaki

Na archívnej snímke z roku 2013 japonský architekt Arata Isozaki. Foto: TASR/AP

Počas svojej pracovnej kariéry vyučoval na Kolumbijskej univerzite, na Harvarde a Yale. Venoval sa i filozofii, výtvarnému umeniu, filmu a divadlu.

Tokio 30. decembra (TASR) — Vo veku 91 rokov zomrel japonský architekt Arata Isozaki, laureát Pritzkerovej ceny za rok 2019. Isozaki bol známy ako predstaviteľ postmoderny a vo svojich architektonických návrhoch spájal kultúru a históriu Východu a Západu.

Ako v piatok informovala agentúra AP, podľa japonských umeleckých kruhov a médií Isozaki zomrel v stredu vo svojom dome na ostrove Okinava.

Isozaki bol prvým spomedzi japonských architektov, ktorí navrhovali budovy v zahraničí, prekračujúc pritom hranice kultúr. Bol známy aj svojím kritickým pohľadom na urbanistický rozvoj a návrhy miest.

Medzi Isozakiho najznámejšie diela patrí Múzeum súčasného umenia v Los Angeles a štadión Palau Sant Jordi v Barcelone postavený pre letné olympijské hry v roku 1992. Navrhol aj viaceré ikonické budovy, napríklad sídlo spoločnosti Walt Disney na Floride.

V 60. rokoch si založil vlastné architektonické štúdio Arata Isozaki & Associates. Viedol aj architektonické kancelárie v Tokiu, Číne, Taliansku a Španielsku, ale približne pred piatimi rokmi sa presťahoval na ostrov Okinava.

Počas svojej pracovnej kariéry vyučoval na Kolumbijskej univerzite, na Harvarde a Yale. Venoval sa i filozofii, výtvarnému umeniu, filmu a divadlu.

V roku 2019 získal Pritzkerovu cenu za architektúru — najprestížnejšie medzinárodné ocenenie v oblasti architektúry.